Keet is een mobiel informatiepunt over klimaatadaptatie in de stad. (Video: Brigit Disseldorp)

Wethouder fietst kopje koffie bij elkaar tijdens eerste 'Date met Keet'

In een poging om Leidenaren laagdrempelig te informeren over klimaatadaptatie heeft de gemeente ‘Keet’ in het leven geroepen. In een omgebouwde bouwkeet kunnen geïnteresseerden zien wat de gemeente doet en wat inwoners zelf kunnen doen om Leiden, ook in de toekomst, leefbaar te houden.

Woensdagmiddag konden de Leidenaren kennis maken met Keet op het Stadhuisplein. Wethouder Ashley North ging zelf ook ‘op date met Keet’ en maakte, onder het genot van een zelf bij elkaar gefietst kopje koffie, kennis met Keet.

“De gemeente Leiden is op allerlei manieren bezig met klimaatadaptatie. We moeten inspelen op het klimaat van de toekomst, waarin het vaker hard gaat regenen maar er ook lange droge, hete periodes zullen zijn. Zo komt er steeds meer groen bij. Groen brengt namelijk verkoeling, vangt water op en is goed voor de dieren in de stad is. Ook legt de gemeente gescheiden rioolstelsels aan zodat alleen vuil water naar de waterzuivering gaat en regenwater de gracht of sloot instroomt. De gemeente helpt Leidse planten en dieren door hun leefomgeving te verbeteren en gebruikt straatstenen die regenwater kunnen doorlaten”, vertelt North.

Regen
Keet is te bezoeken van verschillende kanten. De ene kant laat zien de gemeente doet om de stad koel en droog te houden en wat inwoners zelf kunnen doen. Zo is er te zien wat er precies gebeurt als er flinke stortbui valt in Leiden en hoe belangrijk het is dat al het water weg kan stromen zodat we geen natte voeten krijgen.

Stadsnatuur
De andere kant van Keet gaat over de biodiversiteit, de flora en fauna in Leiden. Het ‘7 soorten spel’ verbindt soorten aan hun leefgebied. Ook zijn er video’s over de biodiversiteit in de stad, is er informatie over stadsdieren en hun leefgebieden en kunnen inwoners ontdekken wat zij zelf kunnen doen om de stadsnatuur te verbeteren.

Tot en met zaterdag zal Keet te vinden zijn op het Stadhuisplein. Daarna gaat Keet op stap in de stad:

Arsenaalplein: zondag 25 t/m zaterdag 31 augustus
Merenwijk bij de kinderboerderij: zondag 1 t/m zaterdag 7 september
Beethovenpark: zondag 8 t/m donderdag 12 september
Hortus Botanicus / Oude Sterrenwacht: vrijdag 13 t/m zondag 15 september
Garenmarkt: zondag 15 t/m zaterdag 21 september
Park Kweeklust: zondag 22 t/m zondag 29 september

Op woensdag- en zaterdagmiddag zijn er Keetkundigen aanwezig die bezoekers te woord staan, kinderen helpen bij de spellen en zorgen dat er koffie bij elkaar kan worden gefietst. “Maar ook als de Keetkundigen er niet zijn, valt er bij Keet veel te ontdekken”, belooft de gemeente.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×