De Geuzen voeren nog een keer door Zoeterwoude. (Foto's: Robbert Beurse)

De Geuzen zijn terug in Zoeterwoude

De Geuzen waren zaterdagavond na 450 jaar even terug in de Leidse regio. In 1574 verjoegen ze de Spanjaarden door het land om Leiden heen onder water te zetten. Dat moment werd gisteravond herdacht met een ludieke vaartocht door Zoeterwoude. Locoburgemeester Paul Olthof ontving uit handen van de voorzitter dan van de 3 October Vereeniging de traditionele haring en wittebrood. Aan excuus maken voor het feit dat er door de actie van de Geuzen toen weinig van Zoeterwoude over bleef moet de voorzitter echter niet denken. “Dat is aan het koninklijk huis”, grapt hij.

De haring en het brood werden overhandigd in een feesttent die speciaal voor de gelegenheid was neergezet in het buitengebied van Zoeterwoude. “Hier gebeurde het toen allemaal. De Geuzen staken de dijken door en voeren via Zoeterwoude naar wat nu Zoetermeer is om daarna door te gaan naar Leiden”, vertelt Michiel Breedveld. Sinds vorig jaar lid van de commissie Haring & Wittebrood van de 3 October Vereeniging.

De commissie, die verantwoordelijk is voor de inschrijving en uitdelen van haring en wittebrood tijdens de viering van Leidens Ontzet, voer ook mee in de stoet. Nadat de locoburgemeester was voorzien ontvingen alle inwoners van buitengebied ‘De Weipoort’ die naar de feesttent waren gekomen ook een verse haring. Een optreden van de Boer Burger Band maakte de feestavond compleet.

Advertentie

Maatschappij Zoeterwoude


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×