(Foto: PvdA Voorschoten)

PvdA Voorschoten is bezorgd over gevolgen oplopend begrotingstekort

De komende jaren verwachten veel gemeenten, waaronder Voorschoten, flinke tekorten op de gemeentelijke begroting. Volgens het college gaat het in 2025 om een klein miljoen oplopend tot meer dan twee miljoen in 2028. PvdA-fractievoorzitter Arnold Posthuma: “Dat is veel geld voor Voorschoten. En als ik naar de mogelijke mee- en tegenvallers kijk, dan zit het er dik in dat het tekort groter wordt”.

Bezuiningsplannen zullen in november 2024 aan de raad worden gepresenteerd. Volgens Posthuma worden dat lastige gesprekken omdat er keuzes moeten worden gemaakt. De PvdA wil zich constructief opstellen, maar stelt daarbij wel de voorwaarde dat er niet gekort wordt op voorzieningen die te maken hebben met bestaanszekerheid zoals het minimabeleid, de jeugdhulp voor kwetsbare jongeren en de woningbouw voor lage(re) en middeninkomens.

PvdA-commissielid van Hellemondt wijst erop dat de jaarlijkse uitgaven voor minimabeleid de afgelopen jaren met éénderde zijn gedaald. Dat komt ook doordat Voorschoten minder mensen bereikt dan elders. Van Hellemondt: “De gemeente staat op te grote afstand van Voorschotenaren die steun in de rug nodig hebben en daar ook recht op hebben. Niet iets om trots op te zijn. Extra bezuinigen betekent dan dat we nog minder mensen bereiken die bijvoorbeeld gebruik mogen maken van een collectieve zorgverzekering. Of dat we nog minder mensen die recht hebben op bijzondere bijstand kunnen ondersteunen. Of geen leermiddelen zoals een laptop beschikbaar kunnen stellen voor schoolgaande kinderen in gezinnen met geldzorgen.”

Bestaanszekerheid heeft ook te maken met woningbouw voor lage en middeninkomens. “Aan plannen geen gebrek, zeker als het gaat om duurdere woningen. Maar aan de uitvoering schort het, met als absoluut dieptepunt Starrenburg 3. De rekenkamercommissie stelde onlangs vast dat er ontoereikende middelen en capaciteit bij de gemeente zijn voor begeleiding en stimulering van woningbouwprojecten”, aldus de PvdA.

Advertentie

Maatschappij Politiek Voorschoten


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×