Raadhuis de Paauw in Wassenaar. (Foto: Robbert Beurse)

Rotterdams architectenbureau mag Raadhuis De Paauw renoveren

De gemeente Wassenaar heeft het ontwerpteam voor de renovatie en restauratie van Raadhuis De Paauw is gecontracteerd. Architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven B.V. uit Rotterdam heeft de aanbesteding gewonnen.

Het architectenbureau heeft al verschillende grote projecten op haar naam staan, zoals het stadhuis van Groningen, de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en Museum de Lakenhal in Leiden.

In samenwerking met LBP Sight B.V. (specialist in duurzaamheid), Deerns (verantwoordelijk voor installatietechniek, bouwfysica en energievoorziening), en Wevers & Van Luipen (restauratiearchitect), zal Happel Cornelisse Verhoeven B.V. het ontwerpteam vormen. “Samen hebben zij bewezen een diepgaand inzicht te hebben in zowel de historische betekenis van het raadhuis als de moderne eisen die aan een bestuursgebouw worden gesteld”, verklaart wethouder Laurens van Doeveren enthousiast.

Monumentaal
Raadhuis De Paauw, gelegen aan de Raadhuislaan 22 in Wassenaar, is een monumentaal pand met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. Al bijna 100 jaar wordt het gebouw gebruikt als raadhuis voor de gemeente Wassenaar.

Na uitgebreid onderzoek, een participatieproces en draagvlakmeting onder de inwoners en omwonenden van Wassenaar heeft de gemeenteraad in mei 2021 besloten Raadhuis De Paauw te willen gaan gebruiken als bestuurscentrum. In dit bestuurscentrum is het college van burgemeester en wethouders gehuisvest, vinden de gemeenteraadsvergaderingen plaats en werken de beleidsmedewerkers die de bestuurders ondersteunen bij een zorgvuldige besluitvorming.

Restauratie
Een zorgvuldige restauratie van het interieur is noodzakelijk om de monumentale waarde van het pand te behouden en door te geven aan toekomstige generaties. Daarnaast biedt de renovatie de mogelijkheid om het monument in te richten als een eigentijds, functioneel en gastvrij bestuurscentrum, waarin het rijke verleden harmonieus samengaat met moderne efficiëntie en comfort.

Uit het participatieproces kwam naar voren dat een horecafunctie, passend bij het karakter van De Paauw en het park, van toegevoegde waarde is voor de locatie en omgeving. Onderdeel van de opdracht van het ontwerpteam is daarom ook het onderzoeken van de mogelijkheid om een kleinschalige horecagelegenheid in het pand te accommoderen.

Verloop
De werkzaamheden van het ontwerpteam zullen in september van start gaan en worden gefaseerd uitgevoerd. Tijdens het ontwerpproces zullen inwoners, omwonenden, medewerkers van de gemeente en de gemeenteraad als historische gebruiker van Raadhuis De Paauw betrokken worden. Begin 2025 zal het voorlopig ontwerp gereed zijn en in de gemeenteraad worden voorgelegd. De oplevering staat gepland voor eind 2028.

Advertentie

Duurzaamheid Maatschappij Politiek Wassenaar


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×