De Spanjaardsbrug is straks alleen nog toegankelijk voor fietsers. (Foto: Redactie)

Fietspoort Spanjaardsbrug stuit op frustratie over lange planning

In de gemeenteraad van Leiderdorp laaide maandagavond opnieuw het debat op over de toekomst van de Spanjaardsbrug. Het college van burgemeester en wethouders vraagt 1,9 miljoen euro om de plannen voor een fietspoort verder uit te werken, waarbij auto’s worden geweerd. De trage voortgang viel niet in goede aarde bij de gemeenteraad. Er wordt al sinds 2020 over het autovrij maken van de Spanjaardsbrug gesproken.

“We moeten tempo maken”,stelde Marten Westereng van de ChristenUnie-SGP scherp. “In 2020 werd de fietspoort al genoemd en de situatie is nog steeds onveilig. Het kan toch niet dat we nu pas in 2027 klaar zijn? Hoe leggen we dat uit aan de mensen die hier dagelijks oversteken?” Westereng vroeg zich ook af of de fietsers straks wel de beoogde route zullen nemen en of een fietsrotonde de drukte beter kan reguleren.


Wethouder Daan Binnendijk over de start van Fietspoort Spanjaardsbrug.

Versnellen
Zijn zorgen werden gedeeld door het CDA. Raadslid Jan Stevers herinnerde de raad eraan dat zijn fractie tot twee keer toe een motie heeft ingediend om het proces te versnellen. “Steeds werd ons verteld dat de brug niet losgekoppeld kon worden van de Leidse Ring Noord, maar nu blijkt dat dat toch wel kan. Hebben we dan geen kostbare tijd verloren?”

Frustratie
Die frustratie werd breed gedeeld in de raad. Ook Mieke van Ulden van D66 wees erop dat de gemeenteraad al vaker heeft aangedrongen op maatregelen om de verkeersveiligheid rond de Spanjaardsbrug te verbeteren. “de hele raad hebben we meerdere keren aangegeven dat dit project van groot belang is. Het kan niet dat we dit opnieuw uitstellen.”

Wethouder Daan Binnendijk verdedigde de voortgang van het proces. Volgens hem staat de raad aan het begin van een lange procedure die zorgvuldig moet worden doorlopen. “We hebben tijd nodig om het ontwerp verder te verfijnen. In het vierde kwartaal van 2025 verwachten we een uitvoeringsbesluit, waarna de werkzaamheden in 2026 kunnen beginnen.” Suggesties over het ontwerp neemt hij mee, maar vragen kon hij nog niet beantwoorden. “We staan echt nog aan het begin van het proces.”

Verkeersveiligheid
Ondanks de kritiek blijft het doel van het project – het verbeteren van de verkeersveiligheid – onbetwist. Dagelijks maken zo’n 10.000 fietsers gebruik van de Spanjaardsbrug, die Leiderdorp met Leiden verbindt. Vooral scholieren en forenzen zijn afhankelijk van de route. De herinrichting moet de brug veiliger maken voor fietsers en voetgangers, en het aantal gevaarlijke verkeerssituaties op de nabijgelegen kruispunten verminderen.

Uitvoering
Op 16 september zal de gemeenteraad besluiten of het college de gevraagde 1,9 miljoen euro mag vrijmaken om het ontwerp verder uit te werken. Het besluit over de uitvoering volgt in 2025. In het derde kwartaal van 2026 volgt dan als het goed is de uitvoering.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×