Broodje Brandweer was drukbezocht. (Foto's: Janna Verwer)

Senioren leren over brandveiligheid tijdens 'Broodje Brandweer'

Het was volle boel in de brandweer kazerne in Leiden Zuid. Een groep zelfstandig wonende ouderen kreeg voorlichting over brandveiligheid in huis. “We zien dat oudere mensen het vaker slachtoffer worden van woningbrand”, vertelt Esmeralda Korver van Brandweer Hollands Midden. Met het programma ‘Broodje Brandweer’ zet Gemeente Leiden en Veiligheidsregio Hollands midden zich in oudere bewust te maken van brandgevaarlijke situatie.

De belangstelling voor de bijeenkomst bij de senioren doelgroep is groot. “We hadden 53 aanmeldingen voor vandaag en er stonden nog 38 mensen op de wachtlijst”, vertelt organistor Meike-Yang Cnossen van Gemeente Leiden. Tijdens de lezing kunnen de senioren al hun vragen stellen aan de beroepsgroep van de brandweer. Ook worden er veel ervaringen over brandveiligheid met elkaar uitgewisseld.

Ouderen
“Oudere mensen wonen langer zelfstandig thuis. Toch zijn ze vaak minder zelfredzaam dan dat ze denken”, aldus Korver. “De gevolgen van een woning brand zijn daardoor vaak ernstiger.” Senioren hebben bijvoorbeeld door huidverdunning eerder ernstige brandwonden dan een jong iemand.

Naast dat ze worden geïnformeerd over hoe ze het brandveilig thuis kunnen wonen, krijgen ze tussendoor ook een gratis lunch. “Het is ontzettend  leerzaam en ik ga zeker de tips thuis toepassen”, vertelt oudere mevrouw.


Esmeralda Korver vertelt over Broodje Brandweer.

Quiz
Doormiddel van interactieve quiz worden de deelnemers bewust gemaakt van risicovolle situaties. “Is het opladen van de telefoon in de nacht een risicovolle situatie?”, vraagt Korver aan de ouderen. Rode en groene briefjes gaan de lucht in. “Volgens is het belangrijk dat je gebruik maakt van de originele oplader, als je dit doet”, antwoordt één van de deelnemers.  “Dat klopt zeker, maar wij adviseren om vooral overdag digitale apparaten op te laden, zodat er kan worden ingegrepen als het mis gaat”, benoemt Korver. Het gaat volgens Korver vooral om het gedrag dat verandert moet worden. “Mensen doen meestal al veertig jaar op dezelfde manier, maar dat is niet altijd de veiligste aanpak.”

De gemeente geeft aan nog moeite te hebben met het bereiken van de oudere doelgroep. “We zijn nog opzoek naar hoe wij het beste de mensen kunnen bereiken. Op dit evenement zijn vooral oudere afgekomen die geïnteresseerd zijn brandveiligheid, maar wij willen graag iedereen bereiken”, aldus Cnossen.

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie

Nieuws


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×