In Wassenaar wordt tijdelijk vergaderd met een tijdklok. (Foto: Robbert Beurse)

De tijd loopt: pilot spreektijden gestart in Wassenaar

In de Wassenaarse gemeenteraad wordt de komende maanden gewerkt met een tijdklok. Om de vergaderingen efficiënter te maken test het gemeentebestuur met vaste spreektijden. Op schermen in het midden van de raadzaal telt een klok af zodat sprekers kunnen zien hoe lang ze nog aan het woord mogen zijn.

De raadsvergaderingen in Wassenaar duren geregeld veel langer dan gepland. Dat komt de concentratie en daarmee de besluitvorming niet ten goede. De pilot ‘spreektijden’ moet tot een verbetering leiden. Door sprekers een vaste (lees: korte) spreektijd te geven, worden ze gedwongen om punten goed voor te bereiden. “Dat geldt voor zowel het college als de leden van de raad”, zei burgemeester Leendert de Lange hier eerder over toen besloten werd om de pilot in te voeren.

Wennen
Het spreken met een tijdklok was voor sommige raadsleden even wennen. Vooral de fractievoorzitter van Hart voor Wassenaar, Henri Hendrickx, gebruikte een deel van zijn schaarse spreektijd om duidelijk te maken dat zijn partij nog steeds geen voorstander van de pilot is. Hij kon op weinig bijval rekenen. “De pilot is een paar uur oud, laten we het een kans geven”, sloot De Lange het punt af.

In september, oktober en november wordt getest met de tijdklok. Na evaluatie wordt besloten of het daadwerkelijk tot efficiënter vergaderen heeft geleid.

Advertentie

Politiek Wassenaar


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×