Een schets van de toekomstige situatie. (Bron: Gemeente Leiderdorp)

Groen licht voor autovrije Spanjaardsbrug

De gemeenteraad van Leiderdorp heeft, zoals verwacht, ingestemd met de 1,9 miljoen euro kostende plannen voor een fietspoort verder uit te werken. Auto’s worden daarbij geweerd van de Spanjaardsburg. Wethouder Daan Binnendijk kan aan de slag met het uitwerken van een voorlopig ontwerp. Dat doet hij samen met zijn Leidse collega.

Vorige week besprak de raad al het voorstel. De trage voortgang viel toen vooral niet in goede aarde bij de gemeenteraad. Er wordt al sinds 2020 over het autovrij maken van de Spanjaardsbrug gesproken.

De wethouder kon toen al verzekeren dat het niet sneller kon. Daar nam de raad genoegen mee. De discussie maandagavond ging vooral over kleine opmerkingen richting de wethouder. Gert-Jan de Jong van de VVD vroeg de wethouder om het autovrij maken van de Spanjaardsburg ook integraal te bekijken, bijvoorbeeld de herinrichting van de Rietschans. De wethouder zegde dat toe. Arie Janssen van de ChristenUnie-SGP deelde zorgen over het schetsontwerp. “Dit ontwerp is niet echt vooruitgang vinden wij. Het ontwerp moet meer toegaan naar een fietsrotonde.” De wethouder neemt alle opmerkingen mee richting het voorlopig ontwerp.

Daan Binnendijk: “Ik wil u op de hoogte houden van het voorlopig ontwerp en het definitief ontwerp. Dat krijgt u te zien, maar u beslist er niet over, want dat kost te veel tijd. Het uitvoeringsbesluit komt wel naar u toe. Wel wil ik afspreken, als u vragen heeft over het ontwerp. Stel ze in de gemeenteraad. Ik wil u dichtbij houden. Uw ideeën nemen we mee in het proces.”

Het besluit over de uitvoering volgt in 2025. In het derde kwartaal van 2026 volgt dan als het goed is de uitvoering.

Advertentie

Leiderdorp Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×