(Foto: Robbert Beurse en video: Robbert Beurse en Brigit Disseldorp)

Tentoonstelling 'Iconen van Leidens Ontzet' geopend door burgemeester

Scheidend burgemeester Peter van der Velden heeft maandagmiddag de fototentoonstelling ‘Iconen van Leidens Ontzet’ officieel geopend. Twaalf foto’s in de foyer van het Leidse stadhuis beelden momenten van het ontzet van Leiden uit, maar dan met een knipoog naar de hedendaagse tijd. De opening was tevens de laatste actie van de waarnemend burgemeester. Dinsdagavond neemt hij afscheid van Leiden.

“Chapeau, een waardevolle aanvulling op het komende feest”, waren de lovende woorden waarmee Van der Velden de openingshandeling verrichtte. Deze expositie is gemaakt door Expo Foto Leiden. De foto’s zijn een maand lang gratis te bewonderen tijdens openingstijden van het stadhuis.

Sasja Dirkse leidde de druk bezochte opening namens Expo Foto Leiden in. Ze blikte terug op de totstandkoming. “Anderhalf jaar geleden ontstond in een gesprek bij Hoppezak het idee om Leiden kennis te laten maken met de hoofdpersonen van 450 jaar geleden”, vertelt ze. Dat idee is uitgewerkt door de fotogroep waar Dirkse lid van is. Ook benadrukte zij de samenwerking die er was tussen de fotografen, de firma Hoppezak, vrijwilligers van de 3 October Vereeniging, de Voedselbank en het Academiegebouw van de Universiteit Leiden.

De burgemeester gaf aan onder de indruk te zijn van het resultaat waar deze samenwerking toe geleid heeft. Een samenwerking die volgens hem ook terug te zien is in de organisatie en realisatie van de komende feestelijkheden van de viering van 450 jaar Leidens ontzet. “Want,” zo stelde hij, “het feest leeft en deze expositie is een waardevolle aanvulling op het feest dat we gaan vieren. Zo mooi om ook op deze wijze terug te kijken op wat er 450 jaar geleden gebeurde. Ik kan alleen maar zeggen: Chapeau!”

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×