De Leiderdorpse gemeenteraad in vergadering. (Foto: Marc Wonnink)

Voorstel VVD om fractiebudget te verlagen krijgt geen steun

In de gemeenteraad van Leiderdorp werd afgelopen maandag gediscussieerd over de financiële ondersteuning die fracties van de gemeente ontvangen. Het voorstel van de VVD om dit budget te verlagen kreeg geen steun van de andere fracties.

VVD-raadslid Frank van Noort stelde voor het fractiebudget van 2500 euro per fractie, met een variabel deel van 250 euro per raadszetel, te verlagen naar 1000 euro per fractie. “Het proces van verantwoording is zeer ingewikkeld en een groot deel van het budget wordt niet gebruikt”, aldus Van Noort. “Wij dachten: laten we het vereenvoudigen, zoals dat ook bij moderne bedrijven gebeurt.”


Frank van Noord over zijn voorstel om het fractiebudget te verlagen.

Bezwaren
Olaf McDaniel van PvdA-GroenLinks wees het voorstel af en noemde verschillende nadelen. “Er zitten een aantal grote nadelen aan. Het gaat maar om 20.000 euro. Dat fracties geld uitgeven is een belangrijk onderdeel van de lokale democratie. Fractieassistenten betalen we uit de vrijwilligersbijdrage. We hebben nooit gemerkt dat er bezwaren zouden zijn tegen een assistent. Het tweede probleem is dat het niet simpeler wordt. Om te beginnen moet je bedragen voorschieten, en dan maar hopen dat het wordt overgemaakt. Dat is zeer onduidelijk.”

Behouden
De overige fracties in de raad zagen eveneens geen reden om het huidige systeem aan te passen. Zij stemden tegen het voorstel en gaven de voorkeur aan het behouden van de bestaande systematiek. Van Noort reageerde teleurgesteld op de uitkomst: “Deze raad heeft anders beslist, ze willen op de oude voet verder.”

Bezuinigingen
Van Noort gaf aan dat het debat zowel politiek als inhoudelijk was. Sommige fracties hebben een fractieondersteuner die uit het fractiebudget wordt betaald. Hij voegde daaraan toe dat de VVD ook een verlaging van het budget had voorgesteld vanwege de aankomende bezuinigingen. Het voorstel betrof een bedrag van ongeveer 20.000 euro op de totale gemeentebegroting van 80 miljoen euro. “Als we kijken naar zaken als personeelskosten en personeelsfeestjes, moeten we ook bereid zijn in ons eigen budget te snijden”, aldus Van Noort.

Advertentie

Leiderdorp Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×