Met ingang van dit collegejaar is het verplicht aan de Universiteit Leiden: het lekenpraatje. Studenten die promoveren moeten naast de verdediging van hun proefschrift in tien minuten in ‘begrijpelijke taal’ uitleggen wat ze onderzocht hebben.
De Leidse universiteit voert het verplichte lekenpraatje niet alleen in zodat ‘oma die ook in de zaal zit het begrijpt’, maar stelt dat het belangrijk is dat wetenschappers aan een breed publiek kunnen uitleggen wat hun werk voor de maatschappij betekent.
In de opgestelde richtlijnen is te lezen dat het lekenpraatje in het Nederlands of in het Engels mag zijn en dat er gebruik mag worden gemaakt van Powerpoint. Omdat het lekenpraatje extra tijd kost, mogen promovendi voortaan 75 minuten over hun verdediging doen. Dit was 60 minuten. Om een wachtlijst te voorkomen kan er voortaan niet alleen op dinsdag tot en met donderdag maar vanaf 1 september ook op vrijdag worden gepromoveerd.
Sinoloog Straton Papagianneas had de eer om als allereerste een verplicht lekenpraatje te houden. Hij schreef een proefschrift over de vergaande digitalisering van de rechtspraak in China. Chinese rechtbanken zijn ‘smart courts’ geworden. Ze gebruiken voor hun uitspraken steeds meer big data en AI, vertelt hij.
Telefoon Redactie
071 - 5425160