Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) stond donderdagavond centraal tijdens de bijeenkomst in het Wassenaarse Van der Valkhotel ‘De Bijhorst’. Negentig vertegenwoordigers van de gemeente, sportverenigingen, scholen, politie, buurt- en cultuurverenigingen en bureau Halt gaan met het programma aan de slag.
Tijdens de bijeenkomst werd officieel van start gegaan met het OKO-programma in Wassenaar. Dit programma, ontwikkeld in samenwerking met het Trimbos-instituut, heeft als doel om het alcohol-, drugs- en tabaksgebruik onder de jongeren in Wassenaar te voorkomen en hun mentale welbevinden te stimuleren. Het OKO-programma is gebaseerd op het IJslandse model. Dit programma heeft geleid tot een significante daling van het middelengebruik in Europa onder de jongeren.
Wassenaar
Het middelengebruik onder jongeren is hoger in Wassenaar dan in de rest van de regio en het neemt niet af. Daarbij staat de mentale gezondheid van de jeugd onder druk door de stijgende consumptie van drugs en alcohol. Het OKO-programma wil een gezonde leefomgeving creëren, waarin jongeren zich positief kunnen ontwikkelen, middelengebruik kan worden voorkomen en de mentale gezondheid wordt versterkt.
Startbijeenkomst
De bijeenkomst werd afgetrapt met een openingsinterview van Barbara Barend met Ronald Zoutendijk, wethouder Volksgezondheid. Daaropvolgend werd er een presentatie gegeven door de GGD Haaglanden over hoe het met de jeugd in Wassenaar gaat. Het Trimbos-instituut kwam ook aan bod en vertelde over het OKO-programma, de uitvoering en het proces in verschillende gemeenten. Als laatste onderdeel werd er in verschillende groepen gesproken over de ultieme en gezamenlijke OKO-droom.
Wethouder Volksgezondheid, Ronald Zoutendijk: “In Wassenaar zijn we vastbesloten om onze jongeren een gezonde en kansrijke toekomst te bieden. Vanaf nu geven we OKO steeds meer vorm en willen we ‘community-based’ werken met partners die onmisbaar zijn. We streven in samenwerking met lokale partners, ouders en inwoners naar een positieve leefomgeving waarin jongeren zich onder gunstige omstandigheden kunnen ontwikkelen. Met deze startbijeenkomst hebben we een mooie eerste stap gezet.”
Vragenlijst
In de komende periode gaan de deelnemers, in samenwerking met de GGD Haaglanden, verder met de voorbereidingen voor een vragenlijst die dit najaar wordt afgenomen onder jongeren op het voorgezet onderwijs.
“Daarnaast gaan we in gesprek met lokale partners over hun rol en betrokkenheid bij OKO. Op de lange termijn staat in het voorjaar een dialoogsessie gepland. Tijdens deze sessie gaan we met lokale partners en betrokken organisaties in gesprek over de cijfers die uit de vragenlijst naar voren zijn gekomen.”
Telefoon Redactie
071 - 5425160