(Foto: Omroep West)

Leiden Marathon ziet meer problemen bij jonge hardlopers

Jonge, enthousiaste hardlopers hebben steeds vaker moeite met het volbrengen van lange afstanden. Dat blijkt uit ervaringen van de organisatie achter de Leiden Marathon. Net als bij de Dam tot Damloop afgelopen zondag in Amsterdam, moest de organisatie in mei ingrijpen en onderdelen van de wedstrijd stilleggen vanwege de gezondheid van deelnemers.

Volgens voorzitter Tjeerd Scheffer viel het op dat vooral onervaren jongeren zichzelf tegenkomen tijdens het hardlopen. “We organiseren de marathon al 34 jaar, maar dit jaar zagen we opvallend veel jonge debutanten die zichzelf overschatten. Het resultaat: te veel uitvallers die de afstand niet aankunnen”, concludeert hij.

Scheffer merkt op dat de samenstelling van hardlopers door de jaren heen veranderd is. “In de jaren tachtig waren het vooral mannen die massaal gingen hardlopen. Rond 2000 kwamen er meer vrouwen bij, nu zie je een duidelijke toename van jongeren. Maar helaas zien we ook dat juist veel deelnemers onder de 30 jaar afhaken door gebrek aan voorbereiding.”

Druk
Tijdens de Leiden Marathon in mei van dit jaar waren de hoge temperaturen van grote invloed en werden veel mensen onwel. De druk op ambulances, ziekenhuizen en hulpdiensten werd te groot, en in overleg met de hulpdiensten besloot waarnemend burgemeester Peter van der Velden de marathon om 15:00 uur stil te leggen. De 10 kilometerwedstrijd was toen al eerder afgelast.

In Leiden stonden zo’n 15.000 lopers aan de start voor de verschillende afstanden, waaronder de hele en halve marathon, de 10 en 5 kilometer, en de kidsrun. Hoewel dit aantal aanzienlijk is, benadrukt Scheffer dat het onvergelijkbaar is met de Dam tot Damloop, waar maar liefst 46.000 deelnemers meedoen. ‘Daar starten ze in waves van 4000 mensen. Dat is een hardloopfabriek. Een heel ander formaat dan wat wij neerzetten.’

Voorbereiding
Die loop van Amsterdam naar Zaandam werd afgelopen weekend ook al stilgelegd vanwege de hitte. De hoge temperaturen zorgden voor gezondheidsproblemen bij veel hardlopers.

Om dergelijke situaties te voorkomen, wil de organisatie achter de Leiden Marathon meer aandacht besteden aan goede voorbereiding. “Zorg dat je goed voorbereid aan de start staat, en loop zeker niet als je je niet fit voelt”, waarschuwt Scheffer. Ook wordt er naar het aanpassen van de starttijden gekeken. “Hoe vroeger op de dag, hoe minder last je hebt van de warmte. We onderzoeken of we een paar uur vroeger kunnen beginnen.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×