gemeentehuis Voorschoten
(Foto: Isabella Koster)

Debat over minimabeleid laait op in Voorschotense gemeenteraad

Het voorstel voor het nieuwe dynamische minimabeleid ‘Iedereen telt mee’ kreeg niet de volledige steun van de gemeenteraad in Voorschoten. Tijdens de raadsvergadering op woensdagavond liepen de meningen flink uiteen over het raadsvoorstel. Hoewel er scherpe kritiek kwam van verschillende raadsleden werd het voorstel, na enkele aanpassingen, uiteindelijk toch aangenomen.

Het huidige minimabeleid van de gemeente Voorschoten voor de periode 2019-2022, was toe aan vernieuwing. Daar waren zowel het college, de gemeenteraad, als de Adviesraad Sociaal Domein het over eens. “Sinds het vaststellen van dat beleid zijn er veel ontwikkelingen geweest die van invloed zijn op de bestaanszekerheid van inwoners en op de dienstverlening van de gemeente”, schreef het college van burgemeester en wethouders onlangs.

Toegankelijk
Het resultaat van de herziening is het nieuwe dynamische minimabeleid ‘Iedereen telt mee; koers nieuw minimabeleid.’ Dit beleid is bedoeld voor inwoners die niet in staat zijn om zelf hun eigen levensonderhoud te voorzien. Het doel van het minimabeleid is om het systeem toegankelijker te maken, met bijzondere aandacht voor de inwoners die hier het meest behoefte aan hebben.

Budgetneutraal
Toch zijn niet alle raadsleden even enthousiast over de plannen. Terwijl er buiten een koele, regenachtige herfstsfeer hangt, gaat het debat er in de raadszaal vurig aan toe. Volgens PvdaA-raadslid Arnold Posthuma zijn er onvoldoende middelen beschikbaar gesteld omdat het beleid budgetneutraal moest blijven. Posthuma uitte zijn onvrede: “het college heeft me niet overtuigd met hetzelfde budget dit minimabeleid beter te maken.” Volgens Posthuma is dit dan ook een flinke tegenvaller voor de 920 kwetsbare huishoudens in Voorschoten. Groenlinks-raadslid Paul ‘t Lam sluit zich hierbij aan: “het grootste probleem is dat de gemeente te weinig middelen beschikbaar stelt, waardoor vooral gezinnen met kinderen hier de dupe van zijn.” Hij is duidelijk in zijn oordeel: “Armoedeproblemen worden met dit minima beleid niet verkleind.”

Ook vanuit de SP fractie kwam er stevige kritiek. Volgens raadslid Erik Maassen ligt de kern van het probleem in het gebrek aan middelen voor armoederegelingen. De visie van de SP is dan ook glashelder: geen mooie woorden, maar harde daden, “je kunt nog zo’n mooi beleidsstuk schrijven, met zulke mooie doelen, en met zoveel nieuwe doelgroepen, maar als je al dat nieuwe beleid en die nieuwe doelgroepen van hetzelfde geld moet doen, dan krijgt iedereen dus minder.”

Overschot
Maassen verwijst hiermee naar de toevoeging van nieuwe groepen aan het minimabeleid, zoals een vergoeding voor digitale middelen voor volwassen en een tegemoetkoming voor ouders met kinderen van 0-4 jaar. Het grote pijnpunt voor de linkse partijen is dat daar geen extra budget voor is vrijgemaakt, terwijl de gemeente dit jaar een overschot op de begroting heeft. Volgens Maassen zullen gezinnen met kinderen die in armoede leven dus moeten inleveren, zodat andere mensen erop vooruit gaan.

Volgens wethouder Paul de Bruijn, verantwoordelijk voor het dynamische minimabeleid, is er echter geen financiële ruimte voor extra budget voor armoederegelingen. “Ik probeer binnen de vastgestelde kaders te opereren. Als er voorstellen komen die buiten de kaders vallen kan ik daar niets aan doen.” De Bruijn verdedigt zich tegen de kritiek door te benadrukken dat het nieuwe minimabeleid zeker geen verslechtering inhoudt. Er zouden juist verbeteringen toegevoegd worden en nieuwe doelgroepen, zoals volwassenen, worden aangesproken. “Ik zie heel veel positieve benaderingen. Er zijn ook partijen die erop vooruit gaan”, aldus de Bruijn.

De Bruijn kon daarnaast rekenen op steun van coalitiepartijen CDA, Voorschoten Lokaal en de VVD, die over het algemeen positief waren over het nieuwe voorstel. VVD-raadslid Rianne Bruin noemt het nieuwe voorstel “een goede actualisering van het minimabeleid.” Volgens haar biedt dit beleid een bredere aanpak om armoede te bestrijden en is haar partij “zeer content met het voorstel.”

Het voorstel voor het dynamisch minimabeleid is uiteindelijk met een ruime meerderheid aangenomen, dankzij de steun van CDA, D66, Voorschoten Lokaal en VVD. Alleen GroenLinks, PvdA en SP stemden tegen. Toch komt er een belangrijke aanpassing in het beleid. In het oorspronkelijke plan zou de regeling voor zieken en gehandicapten verdwijnen en worden opgevangen via een uitbreiding van de gemeentepolis. Dit stuitte echter op verzet: D66, GroenLinks, PvdA, SP en Voorschoten Lokaal vormden een meerderheid en stemden samen tegen. De regeling voor zieken en gehandicapten blijft daarom onderdeel van het minimabeleid.

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×