(Foto: Gemeente Zoeterwoude)

Zoeterwoude gaat weer oud papier ophalen: bewoners krijgen blauwe bak

Inwoners van Zoeterwoude kunnen hun oud papier weer kwijt. Nadat de papiercontainer in het dorp meermalen in brand werd gestoken en afvalverwerker Renewi, vrijwel op hetzelfde moment, bekendmaakte te stoppen met het ondersteunen van huis-aan-huis ophalen door vrijwilligers, konden Zoeterwoudenaren hun oud papier alleen nog kwijt door het naar de gemeentewerf of ‘Ons Huis’ te brengen. Daarom komt binnenkort verandering in. Zoeterwoudenaren krijgen een ‘blauwe bak’ die de gemeente op vaste dagen gratis huis-aan-huis leegt.

De beschreven situatie heeft, tot ongenoegen van veel inwoners en de gemeente zelf, sinds 2021 geduurd. Omdat de gemeente constateert dat veel papier bij het restafval eindigt, en dan niet meer hergebruikt wordt, heeft ze zich hardgemaakt voor de huidige oplossing. Alle bewoners krijgen een extra minicontainer, speciaal voor oud papier.

Appartementencomplexen
“Hij is in principe hetzelfde als de ‘groene’ bak, maar dan met een blauwe deksel”, vertelt wethouder Angelique Beekhuizen. Net als bij de andere bakken geldt ook hier dat bewoners van appartementencomplexen gebruik kunnen maken van centrale verzamelcontainers. “En voor wie twijfelt of een extra bak wel past in de tuin, bieden we de mogelijkheid om de blauwe container drie maanden uit te proberen”, zegt Beekhuizen.

Uitproberen
Tijdens de bespreking van het vernieuwde afvalbeleid van de gemeente, waar de blauwe bak onderdeel van is, vroegen verschillende raadsleden zich hardop af of bewoners ook direct de bak mogen weigeren. “Mensen met een klein tuintje of die liever hun papier aan een goed doel geven, willen de container misschien niet eerst drie maanden uitproberen”, stelt VVD-commissielid Stefan Zaal.

De wethouder kan Zaal geruststellen. “We gaan bewoners niet dwingen om een bak neer te zetten als ze dat niet willen. Iedereen mag hem direct weigeren, maar we hopen natuurlijk dat ze dat niet doen. Ervaring wijst uit dat mensen hem na drie maanden toch wel handig vinden”, weet Beekhuizen.

De gemeente heeft drieduizend blauwe bakken besteld. Wanneer ze verspreid worden in nog niet bekendgemaakt.

Verslaggever Robbert Beurse in gesprek met wethouder Beekhuizen en commissielid Zaal over de blauwe bakken.

Advertentie

Maatschappij Politiek Zoeterwoude


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×