Luchtfoto van Raadhuislaan 41-47. (Foto: Gemeente Voorschoten)

Uitwerkingskader Raadhuislaan is goedgekeurd

Het raadsvoorstel voor het Uitwerkingskader Raadhuislaan 41-47 is woensdagavond unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad van Voorschoten. In het voorstel staan de richtlijnen waaraan de bouw van het gezondheidscentrum op de Raadhuislaan moet voldoen. Hierbij gaat het om logistieke aspecten zoals de bouwhoogte, het bouwvlak, de parkeeroplossing en de gevolgen voor de aanwezige bomen. Nu dit voorstel is aangenomen kan het project verder worden ontwikkeld.

Het plan is om in de wijk Vlietwijk, op de hoek van de Raadhuislaan, een nieuw gezondheidscentrum van ongeveer 2000 vierkante meter en ongeveer 44 nieuwe woningen te ontwikkelen. Het gezondheidscentrum gaat ruimte bieden aan huisartsen, een fysiotherapeut, een diëtist en een apotheek. In het Uitwerkingskader worden de basisprincipes van het project vastgelegd. Als er geen problemen optreden bij het verkrijgen van een omgevingsvergunning, wordt verwacht dat de bouwwerkzaamheden in 2026 kunnen beginnen.

Participatie inwoners
In het coalitieakkoord van 2022-2026 heeft het college al aangegeven gemotiveerd te zijn om inwoners zoveel mogelijk te betrekken in de vormgeving van het bouwplan. Inwonersparticipatie, in de vorm van advies zou namelijk van groot belang zijn voor het verbeteren van de planvorming. Tijdens drie bewonersbijeenkomsten is de ruimtelijke planvorming daarom besproken met bewoners. Raadslid Marleen Persoon van Voorschoten Lokaal, die bij twee van de drie avonden aanwezig was geeft aan dat de participatie goed is verlopen. “Omwonende weten waar ze aan toe zijn”, benadrukt Persoon. Nadat bewoners hebben aangegeven veel waarde te hechten aan de bomen in de omgeving is besloten de bestaande bomen aan de straatkant behouden zegt Persoon. Wel zullen de geliefde appelbomen helaas moeten uitwijken, deze zijn namelijk niet verplantbaar zijn. Persoon laat verder weten dat het hoogste punt van het gezondheidscentrum wordt geplaatst op de hoek van het Raadhuislaan/Professor Einsteinlaan, wat ook de voorkeur was van bewoners tijdens de bijeenkomst.

Voorschoten Lokaal is dan ook tevreden met de voortgang van het bouwplan en hoopt dat “dit mooie project in een vergrijzende wijk snel uitgewerkt kan worden zodat er snel een definitief op tafel ligt”, laat Persoon weten.

Niet sociaal genoeg
Tijdens de raadsvergadering van woensdagavond uitte de Groenlinks-fractie echter kritiek op het feit dat de realisatie van de woningen niet voldoende sociaal zou zijn. Raadslid Conny van der Krogt, gaf aan dat haar fractie “merkt dat de beloftes uit het coalitieakkoord over de hoeveelheid sociale huurwoningen met dit project weer niet worden waargemaakt.” Desondansks deze kritiek laat ze weten dar Groenlinks wel blij is met de komst van zowel het gezondheidscentrum als de woningen. Groenlinks stemt daarom ook in met het raadsvoorstel. Van der Krogt vraagt zich wel af wanneer de beloofde inhaalslag voor de bouw van betaalbare huurwoningen zal plaatsvinden.

Howel er zorgen zijn over de impact op de natuur, de mate waarin bewoners daadwerkelijk inspraak krijgen en de realisatie van betaalbare woningen, waren alle partijen het er uiteindelijk over eens dat de komst van het nieuwe gezondheidscentrum en de woningen noodzelijk is.

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×