Burgemeester Struik overhandigt de eerste nieuwe ID-Kaart. (Video: Brigit Disseldorp)

Burgemeester Struik overhandigt nieuwste model identiteitskaart

Nederland kent sinds dit jaar een nieuw model van het paspoort en de identiteitskaart. Dit model is veiliger en bevat kenmerken die het document makkelijker herkenbaar maken voor slechtzienden. Burgemeester Tjarda Struik mocht maandagmiddag een van de eerste exemplaren overhandigen.

Iedere 3 tot 4 jaar wordt in Nederland aan een nieuw model van het paspoort en de identiteitskaart gewerkt. Op deze manier wil de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) de fraudeurs een stap voor blijven. Een van de kenmerken die de veiligheid van dit model bevordert, is een 3D foto in kleur die alleen onder een bepaalde hoek zichtbaar is.

Tactiel
Dit model is ook beter herkenbaar voor mensen met een visuele beperking. Er is een laagje ’tactiel’ aangebracht. Dat betekent dat er een gevoelig laagje aan de zijkanten zit. “Slechtzienden kunnen dan eenvoudig voelen of ze hun paspoort of identiteitskaart terugkrijgen als ze het aan iemand hebben uitgeleend.”, vertelt Bas Den Hollander, algemeen directeur van de RvIG. “Dat je niet een bankpas terugkrijgt bij wijze van spreken”.

Burgemeester Tjarda Struik is enthousiast over het nieuwe ontwerp.”Je moet je voorstellen: in een portemonnee vol met kaartjes is het voor mij niet duidelijk welk kaartje wat is en met deze voelbare elementen kan ik dus voelen welk kaartje mijn ID is”. De burgemeester mocht het eerste exemplaar overhandigen aan een inwoner van Leiderdorp, maar het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat de burgemeester zelf er een heeft. “Ik heb er nog geen een maar ik zit wel te overwegen om wat eerder een nieuwe versie van mijn paspoort en ID-kaart aan te vragen”, vertelt ze lachend.

Advertentie

Leiderdorp Maatschappij


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×