De openbaar stoken op windstille dagen mag straks niet meer in Zoeterwoude. (Foto: Robbert Beurse)

Zoeterwoude voert een houtstookverbod op windstille dagen in

De openhaard aan als het windstil is, dat gaat vanaf 1 januari 2025 niet meer in de gemeente Zoeterwoude. Als tweede gemeente in Nederland verbiedt Zoeterwoude het stoken van hout op dagen dag het RIVM een stookalert afgeeft. Donderdagavond is namelijk tijdens de gemeenteraad het omstreden voorstel van CDA-raadslid Wim Klein aangenomen.

Een knetterend vuurtje tijdens de koude winterdagen is voor veel Zoeterwoudenaren een echte traditie. Toch moet er voortaan eerst gekeken worden naar de Stookalert die het RIVM afgeeft. Het aangenomen voorstel houdt namelijk in dat houtstook binnenshuis alleen nog maar is toegestaan wanneer de luchtkwaliteit dit toelaat. In de praktijk zal dit echter maar een paar keer per jaar niet het geval zijn. Omdat er geen landelijke wetgeving is over houtstook, regelen gemeentes dit zelf via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Met de goedkeuring van het voorstel wordt het verbod op houtstook opgenomen door een wijziging van artikel 5.34. Dit maakt handhaving mogelijk.


Verslaggever Robbert Beurse in gesprek met burgemeester Fred van Trigt over het stookverbod in Zoeterwoude.

Bewonersinitiatief
Hoewel een openhaard zorgt voor een gezellige sfeer en verwarming tijdens de koude dagen, kleven er ook verschillende nadelen aan. Zo kan houtstoken bij ongunstige weersomstandigheden zorgen voor vervuiling van de luchtkwaliteit, gezondheidsklachten en andere vervelende gevolgen voor de omgeving. Ook in Zoeterwoude hebben verschillende bewoners te maken met deze nadelen, waaronder Familie de Goede uit Zoeterwoude-Dorp. Zij ondervinden de schadelijke gevolgen van houtstook op windstille dagen in hun directe leefomgeving. Het initiatief voor het nieuwe voorstel kwam dan ook vanuit inwoners uit de gemeente. CDA-raadslid Klein ging op verzoek van de CDA fractie aan de slag met de onvrede van de bewoners en ontwikkelde uiteindelijk het nieuwe initiatiefvoorstel ‘geen houtstook bij stookalert RIVM.’

Verdeeldheid
Niet iedereen was even enthousiast met zijn voorstel, “Je leest reacties van mensen die het maar onzin vinden zo’n verbod”, schreef Klein. Bovendien waren zowel verschillende partijen als burgemeester Fred van Trigt huiverig. Eerder liet van Trigt al weten dat hij een verbod te ver vind gaan. Daarom werd eerst gekeken naar informatiecampagnes om bewoners te informeren over de schadelijke gevolgen van houtstook.

Akkoord
In de gemeenteraad donderdagavond werd door verschillende partijen het belang van goeie informatievoorziening omtrent houtstook nogmaals benadrukt. VVD-raadslid Kitty de Lange-de Heide denkt dat het inzetten van communicatiemiddelen hiervoor belangrijk is, “niet iedereen is op de hoogte van de gezondheidsproblemen die houtstook met zich meebrengt.” Senioren Belang Zoeterwoude (SBZ) haakte hier bij aan, “wij zien meer in effectieve voorlichting ten aanzien van het beperken van de overlast.” Echter blijft het voor deze twee partijen bij goede voorlichting, geen van beide steunde het initiatiefvoorstel van Klein.

Handhaving van het voorstel wordt namelijk door de VVD, SBZ, en de burgemeester als niet realistisch omschreven. “In zo’n kleine gemeente als Zoeterwoude is zoiets niet te handhaven”, liet De Lange-De Heide weten, en als het niet te handhaven valt is dat ook ‘niet eerlijk richting de inwoners.” SBZ-raadslid Thea van der Kooi- van den Kolk sloot aan, “SBZ kan het voorstel niet steunen om reden dat de handhaving in de praktijk niet haalbaar is.” De burgemeester, die namens het college sprak wilde het voorstel, om deze reden, ook liever opnemen in het Omgevingsplan in plaats van de APV.

Progressief Zoeterwoude laat weten dat goede voorlichting belangrijk is, maar dat wetgeving dit ook is; “het is en-en bij ons”, zegt raadslid Corry Rietdijk. De oppositie partij ging mee in het voorstel van de CDA om de wijziging in de APV door te voeren en samen vormden zij een meerderheid. De CDA fractie is eveneens voorstander van bewustwording maar ook zij hammeren op het belang van goede wetgeving. Zo wind CDA-raadslid Astrid Coene-Beereboom er geen doekjes om, “de gemeente heeft een wettelijke taak op het gebied van volksgezondheid en hout stoken is ongezond, kort gezegd.”

De fracties van CDA en PZ waren voor, die van de VVD en SBZ tegen, waarna het voorstel is aangenomen. Alleen Amersfoort heeft ook een vergelijkbaar verbod in de APV opgenomen.

Advertentie

Politiek Zoeterwoude


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×