Hoogtepunt van de Leiden Pride was de botenparade door de stad. (Foto: Robbert Beurse)

Taakstraf voor Valkenburger na doodsbedreiging deelnemers Pride Leiden

De 35-jarige S. K. is veroordeeld tot een taakstraf van 20 uur, onder meer voor de doodsbedreigingen die hij in september via facebook maakte richting het Pride-event in Leiden. K. had eerder al met een mes en hamer gezwaaid naar buren in zijn straat. In mei riep hij naar een buurman ‘I kill you, motherfucker’, aan wie hij nu 600 euro smartengeld moet betalen.

Volgens de rechter maakte de man de Chrysantenstraat in Valkenburg al langer onveilig. Zo bedreigde hij ook zijn buurvrouw met woorden als: ‘ik zal je doodsteken’. In september schreef hij op Facebook de tekst: “Jullie gaan dood, kankerzondaars.” Dat schreef hij aan de deelnemers van de manifestatie Pride in Leiden.

Geschrokken
Op de zitting zei Slachtofferhulp dat het slachtoffer, een Syrische vluchteling, erg geschrokken was en erg nog steeds slecht van slaapt. K. zei zelf dat hij spijt heeft van zijn gedrag. Hij was in de tijd dat hij de bedreigingen maakte in de war doordat hij zijn medicijnen niet slikte. “Het waren geen nette woorden, ik heb mijn eigen graf steeds dieper gegraven.” De Valkenburger is zijn woning kwijtgeraakt en leeft nu als dakloze.

Haatdragend
Het OM acht de bedreigingen ‘met een haatdragend karakter’ zorgelijk. De officier neemt als positieve punten mee dat de verdachte zich verantwoordelijk voelt, de uitlatingen op Facebook snel heeft verwijderd en hulp heeft gezocht voor zijn psychische problemen. Volgens de advocate van de man waren de geuite woorden niet chique, maar ook niet bedreigend. Ze wijst ook op de schizofrenie, waar de Valkenburger aan lijdt.

De rechter kan zich voorstellen dat de buurman bang was, omdat een verwarde man de bedreigingen ook zou kunnen uitvoeren. Hij veroordeelt hem tot een taakstraf van 80 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk en betaling van 600 euro smartengeld aan de buurman. Verder moet de man worden behandeld en aan begeleid wonen worden geholpen. S.K zei zelf blij te zijn met deze uitspraak.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×