De Baanderij in Leiderdorp. (Foto: Robbert Beurse)

Holland Rijnland wil grote projecten aanpakken

Tijdens de commissievergadering in Leiderdorp is de Regionale Investeringsagenda (RIA) van Holland Rijnland besproken. De RIA moet helpen om regionale projecten beter uit te voeren en biedt gemeenten voordelen, zoals de mogelijkheid om investeringen aan te trekken en samen te werken aan grote projecten. De bedoeling is dat de deelnemende gemeenten geld bijdragen, maar ook profiteren van de opbrengsten. De RIA start in 2025 en bevat 14 belangrijke projecten gericht op bereikbaarheid, energie, groen en economie.

De projecten in de RIA zijn ingedeeld in drie fases. P3-projecten zijn nog ideeën, P2-projecten zijn in ontwikkeling en P1-projecten zijn klaar om uitgevoerd te worden. Voor Leiderdorp is er één relevant project in de RIA, namelijk een onderzoek naar de herontwikkeling van bedrijventerreinen in de regio, waarmee ze duurzamer en aantrekkelijker moeten worden.


Marc Wonnink in gesprek met VVD fractievoorzitter Frank van Noord over de RIA.

Zienswijze
Tijdens de vergadering uitten raadsleden hun zorgen over de governance en de betrokkenheid van de gemeenteraad in het besluitvormingsproces. Frank van Noort (VVD) benadrukte dat er in een eerdere pittige zienswijze zorgen waren geuit over de stemverhoudingen binnen Holland Rijnland, waarbij grotere gemeenten mogelijk een overwicht zouden hebben. Daarnaast vroeg hij zich af of het aantal projecten relevant voor Leiderdorp voldoende was. Wethouder Daan Binnendijk erkende deze zorgen en stelde dat meer bekendheid over Holland Rijnland onder de inwoners gewenst is, omdat veel inwoners nog niet bekend zijn met de rol van deze regionale samenwerking.

Sem Overduin (PvdA/GroenLinks) vroeg hoe de controle op de projecten gewaarborgd zou worden en of de raad voldoende geïnformeerd blijft. Hij benadrukte het belang van een duidelijke communicatierol voor de gemeente, vooral omdat de RIA grote projecten omvat en aanzienlijk veel geld betreft.

Volgende week zal de gemeenteraad een besluit nemen over de zienswijze met betrekking tot de RIA.

Advertentie

Leiderdorp Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×