(Foto: Ons Doel)

Hoogste punt Sumatrahof bereikt: 'Nieuw Leids hof voor iedereen'

Woningstichting Ons Doel, architectenbureau Zijdekwartier, aannemersbedrijf Coen Hagedoorn en wethouder Julius Terpstra vierden donderdagmiddag dat het hoogste punt van bouwproject Sumatrahof is bereikt. In het appartementencomplex aan de Sumatrastraat in Leiden komen 82 ‘betaalbare’ woningen.

Directeur-bestuurder van Ons Doel, Christoffel Klap, is trots op het project. “Er is maar één oplossing voor het tekort aan sociale huurwoningen: bouwen. Als corporaties komen we weer goed op stoom na alle bezuinigingen op ons investeringsvermogen. Veel bouwen: ja, maar niet zonder oog te blijven houden voor kwaliteit, voor een ontwerp dat het samenleven van huurders op allerlei manieren ondersteunt. Het Sumatrahof, ontworpen door Zijdekwartier Architecten, is daar een prachtig voorbeeld van”, zegt hij.

Inclusief
Het gebouw telt 82 appartementen, voornamelijk 2-kamer appartementen, allemaal sociale huurwoningen. De woningen variëren in grootte van 25 m2 voor de 1-kamer appartementen tot 85 m2 voor de 4-kamer appartementen. Door de mix van verschillende typen appartementen kunnen mensen in verschillende fasen van hun leven hun thuis vinden in het Sumatrahof. Ook is er plek voor mensen met een zorgbehoefte. Tien woningen zullen rechtstreeks of via een zorginstelling worden verhuurd.

Ontmoetingen
Als je met zoveel mensen vrij dicht op elkaar woont, is het fijn om je buren een beetje te kennen. Het gebouw is zo ontworpen dat bewoners elkaar op een makkelijk manier kunnen ontmoeten. Op het plein voor het gebouw, in de entreehal of de binnentuin, de ontmoetingsruimte of de gedeelde fietsenstalling. De galerijen zijn extra breed en de verdiepingen zijn via verschillende trappen, zowel binnen als buiten, met elkaar verbonden. De woonkamers zitten direct aan de galerij waardoor dit als een verlengstuk van de woning aanvoelt. Zo bouwt Ons Doel een modern Leids hof.

Ianthe Mantingh, architect en directeur Zijdekwartier Architecten: “We hebben met het Sumatrahof de kans gekregen een heel genereus gebouw te ontwerpen, waar de bewoners op een laagdrempelige manier contact met elkaar kunnen hebben. Ontzettend mooi op die manier een gebouw te realiseren waarin mensen misschien wel alleen wonen, maar hopelijk niet eenzaam zullen zijn. En we kijken heel erg uit naar komende zomer, als het Sumatrahof bewoond gaat worden en het thuis wordt van al die mensen.”

Wethouder Terpstra benadrukt het sociale aspect van de Sumatrahof. “Die ligt me nauw aan het hart. Ik vind het fantastisch dat dit project erop gericht is dat bewoners elkaar kunnen ontmoeten door de aanwezigheid van een gemeenschappelijke binnentuin en woonkamer”, vertelt hij.

Duurzaamheid
In het ontwerp neemt duurzaamheid een belangrijke plaats in. Het gebouw is technisch duurzaam: gasloos, aangesloten op stadsverwarming, voorzien van zonnepanelen en wint warmte terug van de ventilatie. Ook klimaatadaptatie en biodiversiteit krijgen de ruimte. Zo worden in de gevel nestkasten ingebouwd voor verschillende vogels en wordt de binnentuin en de omliggende openbare ruimte zo groen mogelijk.
De vele verschillende manieren waarop bewoners elkaar kunnen ontmoeten helpt de sociale duurzaamheid van het complex. De woningen zijn levensloopbestendig en flexibel indeelbaar, ze kunnen in de toekomst eenvoudig worden samengevoegd of gesplitst.

In de zomer van 2025 worden de appartementen opgeleverd.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×