(Foto's: Marja van Tilburg)

ZZ Leiden slaat slag in eerste helft

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdagavond de derde wedstrijd van dit seizoen in winst omgezet. Het Okapi Aalst van Eddy Casteels moest voor rust (47-27) een fiks aantal driepunters incasseren. Na de pauze kreeg ZZ Leiden wat meer weerwerk van Okapi Aalst te verduren, maar in gevaar kwam de overwinning zeer zeker niet: 79-67.

Er wordt wel eens gezegd dat ZZ Leiden geen driepunters kan schieten. Daar was in het eerste kwart weinig van te merken. TJ Lall, Roeland Schaftenaar, Dimitri Maconda, Patrick Cartier (twee keer) en Jordan Davis waren succesvol van achter de driepuntslijn. Okapi Aalst kon hiertegen alleen in de eerste fase van het kwart iets doen. Zo liep ZZ Leiden, bij wie Sam Huurman zich aan het rijtje geblesseerden heeft toegevoegd, door naar een 30-17 kwartstand.

Meteen aan het begin vergrootte Maconda de marge naar 17 punten: 34-17. Nog geen twee minuten later was er al een gat van 20 punten ontstaan na vijf punten op rij van Brad Greene: 39-19. Davis en Lall knalden er nog eens driepunters in, zodat het halverwege 47-27 stond.

Na de pauze begonnen Ivan Maras en Lazar Mutic zich met scoren te bemoeien. De grote mannen van Aalst waren verantwoordelijk voor een run van Okapi Aalst. Met nog een kleine drie minuten te spelen, was de marge geslonken naar 11 punten: 56-45. Binnen een minuut was het verschil na scores van Lucas Kruithof, Maconda (and-1) en Cartier weer opgelopen naar 18 punten: 63-45.

Met een stand van 65-50 werd aan het laatste kwart begonnen. Cartier was in zijn element en toonde vooral zijn linkshandige hookjes. De Amerikaan zou topscorer worden met 24 punten. Okapi Aalst slaagde er niet meer in om dichterbij te komen. In een fastbreak wist Schaftenaar nog dunkend te scoren.

Niels Van Den Eynde bepaalde met een Belgische driepunter de eindstand op 79-67, maar dat verbloemde niet dat ZZ Leiden deze avond beter was dan Okapi Aalst en een sprongetje maakt naar een gedeelde zesde plaats. Overigens viel er na rust nog maar één Leidse driepunter, die op naam kwam van Aaron Cook, voor de wedstrijd nog in het zonnetje gezet als Speler van de Maand September.