Kaasboerderij de Annahoeve uit Sassenheim mag zich komend jaar de beste kaasmaker van de Leidse regio noemen. Tijdens de jaarlijkse ‘Kaaskeuring Rondom Leiden’ in Zoeterwoude kreeg de familie van der Plas de wisseltrofee, het Leidse kaasmeisje, uitgereikt omdat ze met hun belegen én hun jonge Goudse boerenkaas met 97 punten categoriewinnaar werden. Het is niet voor het eerst dat de Sassenheimse familie er met de prijzen vandoor gaat. Ook in 2019, 2021 en 2022 haalden ze de meeste punten.
Kaasboerderij Nellesteijn uit Wassenaar kreeg van de jury de meeste punten voor hun oude Goudse kaas en de familie Hogendoorn uit Waarder won in de categorie voor kleine kazen (<2 kg). De jonge BoerenLeidse van kaasboerderij Kwakernaak uit Oud Ade en de belegen BoerenLeidse van kaasboerderij de Sophiahoeve uit Warmond werden in hun categorieën het best beoordeeld.
Specialiteitenkazen
Bij de specialiteitenkazen behaalde kaasboerderij de Vossenburgh uit Langeraar de hoogste score. De jonge kaas van kaasboerderij de Jong uit Zoeterwoude en de belegen kaas van de familie van Veen uit Zoeterwoude wonnen in de categorie ambachtelijke kazen die niet in aanmerking komen voor het predicaat boerenkaas. Boerenkaas mag alleen zo genoemd worden als het op de eigen boerderij wordt gemaakt van de rauwe melk van eigen koeien.
Ook dit jaar werden weer boter en karnemelk gekeurd, zuivelproducten waar de Leidse regio van oudsher om bekend staat omdat ze in combinatie met de Boeren Leidse kaas worden geproduceerd. De karnemelk van kaasboerderij Nellesteijn en de boter van Polderzuivel in Benthuizen kregen de hoogste score van de keurmeesters.
In alle soorten en smaken
De opkomst was groot dit jaar: ruim dertig kaas- en zuivelmakers uit de regio brachten samen 74 boerenkazen naar de keuring. Er waren ambachtelijk gemaakte kazen in alle soorten en maten – Leidse en Goudse, van jong tot oud, van babyformaat tot kazen van twintig kilogram. De kaaskeuring onderscheidt daarom verschillende categorieën. Onafhankelijke keurmeesters beoordeelden de kazen op uiterlijk, consistentie, doorsnede, geur en smaak.
Gast
Ter gelegenheid van 450 jaar 3 October, dat nadrukkelijk samen met de regio gevierd werd, werden de prijzen dit jaar uitgereikt door een delegatie van de 3 October Vereeniging.
Door het organiseren van een onafhankelijke kaaskeuring krijgen de kaasmakende boeren waardevolle feedback waarmee ze hun producten verder kunnen verbeteren. De kaaskeuringen hebben zo een belangrijke rol in het hooghouden van de kwaliteit van de ambachtelijke kaasmakerij.
Telefoon Redactie
071 - 5425160