(Foto en video: Gemeente Teylingen)

Wethouder Teylingen treedt af om gedoe rond boerengronden

Fouten in de verdeling van duurzame landbouwgrond kosten wethouder Heleen Hooij (Trilokaal) van Teylingen de kop. Tijdens een drukbezochte raadsvergadering trok ze het boetekleed aan. De gemeente meldde dinsdag al dat niet alle regels zijn gevolgd bij een openbare aanbestedingsprocedure, waarover de afgelopen twee weken veel te doen was.

De zaak draait om de pacht van een aantal stukken grond in onder meer de Boterhuispolder, die op grond van nieuwe wetgeving opnieuw moest worden aanbesteed. Hooij ging door het stof. “De gemeente moet als overheid betrouwbaar zijn, voorspelbaar. De afgelopen weken is het tegenovergestelde gebleken. Ik ben tekortgeschoten als bestuurder. Na twee turbulente weken heb ik besloten mijn wethouderschap neer te leggen.”

In het poldergebied in Warmond, gemeente Teylingen, werken al een aantal jaren vier kleinschalige boerenbedrijven samen die prat gaan op hun natuur-inclusieve aanpak. Drie van de bedrijven mochten blijven pachten, maar de pachtgrond van de vierde onderneming ging naar een andere partij. Volgens de boeren verkoos de gemeente daarmee ‘financieel gewin op de korte termijn boven het realiseren van een duurzaam toekomstperspectief voor het buitengebied’.

Vorige week lieten twee biologische boeren die in de polder pachten al weten niet blij te zijn met het verloop van de aanbestedingsprocedure; zij vrezen daardoor voor het voortbestaan van hun bedrijf. De kritiek op de gemeente Teylingen was dat de gunning te veel draaide om de hoogste bieder. En dat daarbij te weinig rekening gehouden werd met de duurzame manier van landbouwen door de boeren in de eeuwenoude Boterhuispolder tussen Leiderdorp en Warmond.

Biologische boeren in de problemen
Dinsdag erkende de gemeente Teylingen al openlijk fouten te hebben gemaakt bij de aanbesteding van de openbare boerenland in de Boterhuispolder. Biologische boeren kwamen daar in de problemen nadat een andere boer een hoger bod op de grond had gedaan.

Na juridisch advies zit er voor de gemeente niks anders op dan de voorlopige gunningen weer in trekken, omdat tijdens de openbare selectieprocedure een aantal zaken fout is gegaan. Samen met de betrokken boeren wordt nu naar een tijdelijke oplossing gezocht.

Voorafgaand aan de verklaring van de wethouder waren er tien insprekers. Onder hen was de boerin van het bedrijf dat pachtgrond toegekend had gekregen, maar dat op losse schroeven ziet staan nu de procedure opnieuw moet.
In een emotioneel betoog voerde zij aan dat zij en haar man ‘door de buren en de media’ ten onrechte zijn weggezet als intensieve boeren, terwijl zij naar eigen zeggen juist willen extensiveren en biologisch willen worden. Volgens haar heeft haar bedrijf als enige een eerlijke prijs geboden.

Petitie 12.000 keer ondertekend
Het gedoe met de nieuwe gunningsronde van de boerenpachtgronden leidde zelfs tot vragen in de Tweede Kamer. Een petitie die pleit voor het behoud van grond voor de Boterhuys Boerderij en de Sophiahoeve werd in korte tijd bijna 12.000 keer ondertekend.

Met een inzamelingsactie om juridische stappen te kunnen zetten, werd in twee dagen tijd meer dan 31.000 euro opgehaald. De gemeente Teylingen zegt dat de intentie van het college is om de gronden ‘duurzaam en natuurvriendelijk’ te beheren.

Advertentie

Leiderdorp Maatschappij


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×