De Japanse Tuin in het midden van Landgoed Clingendael opende zaterdag weer haar deuren. Tot en met zondag 9 juni kunnen bezoekers zich weer gratis vergapen aan de pracht van de bijzondere, maar ook kwetsbare planten. Dit moet je weten over de tussen Wassenaar en Den Haag in gelegen Japanse Tuin.
Dat heeft te maken met het feit dat de tuin zo kwetsbaar is. “De tuin is aangelegd als privétuin en niet ingericht als tuin waar duizenden mensen zouden komen”, laat een woordvoerder van de gemeente Den Haag weten. “Daarnaast vindt buiten het openingsseizoen noodzakelijk onderhoud plaats.”
Wat maakt de Japanse Tuin zo bijzonder?
Een heleboel redenen. De Japanse Tuin in Landgoed Clingendael is de oudste én grootste (oppervlakte van 6800 vierkante meter) Japanse tuin van Nederland. Het stamt uit 1913 en werd in 2001 officieel benoemd tot rijksmonument. In de tuin zijn voornamelijk zeldzame bomen en planten te vinden, sommigen zijn wel meer dan honderd jaar oud. Wat de tuin kenmerkt, is een unieke moslaag met daarop sierkersen, kamperfoelie op bamboestokken, rode Japanse esdoorns en gele azalea’s.
Naast Japanse en Chinese bomen zijn er ook gunnera’s uit Chili en Amerikaanse eiken te zien. De paden kronkelen, want in Japan gelooft men dat rechte paden slechte geesten aantrekken.
“Vooral de ouderdom van de planten en daarmee de grootte van sommige heesters en bomen is bijzonder”, vervolgt de woordvoerder. “Ook het mos kan in iedere tuin voor komen, mits er wordt voldaan aan de drie principes die noodzakelijk zijn om mosgroei te krijgen: voldoende schaduw, voldoende vocht en een goede grond.”
Welke regels gelden er?
Om de kwetsbare tuin zo goed mogelijk te beschermen, is een aantal regels van kracht. Zo zijn honden niet toegestaan, maar ook elektrisch aangedreven hulpmiddelen zoals scootmobiels mogen er niet in. Mensen in een rolstoel kunnen een speciale, kortere route door de Japanse Tuin afleggen.
Daarnaast wordt gemonitord hoeveel mensen zich in het park bevinden. Afhankelijk van de drukte, moeten bezoekers even wachten tot zij de tuin in kunnen. Bij slecht weer kan het park worden gesloten. Ook is er een aparte in- en uitgang.
Wat is het beste moment om de tuin te bezoeken?
De Japanse Tuin is van zaterdag 26 april tot en met maandag 9 juni dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur. “Het beste moment om de tuin te bezoeken hangt af van meerdere factoren, afhankelijk van het weer kan ’s avonds mogelijk de beste optie zijn”, zegt de woordvoerder. “Doorgaans is het dan wat rustiger.”
Waar ligt Landgoed Clingendael precies?
De Japanse Tuin ligt in het midden van Landgoed Clingendael, tussen Den Haag en Wassenaar in. Het gebied staat bekend om zijn fraaie gebouwen en een groot scala aan tuinen met indrukwekkende bomen en vijvers. Huys Clingendael is het meest in het oog springende gebouw.
Sinds 1982 is instituut Clingendael er gehuisvest, een denktank en academie op het gebied van internationale betrekkingen. Alhoewel de Japanse Tuin tot het gebied van de gemeente Wassenaar behoort, werd de grond in 2010 verkocht aan de gemeente Den Haag.
Wat is er nog meer te doen in de omgeving?
Het beroemdste gedeelte van Landgoed Clingendael is zondermeer de Japanse Tuin, maar er is meer te doen. Er zijn wandelroutes van twee en van vier kilometer en er zijn rondleidingen te volgen door zowel het landgoed Clingendael als de Japanse Tuin. Ook paardenliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want door het duinbos loopt een ruiterroute.
Telefoon Redactie
071 - 5425160