De jongerenraad van Leiden heeft hun eerste advies gegeven: de gemeente moet zich meer inzetten om te voorkomen dat jongeren in de schulden raken. In Leiden hebben jongeren vaker schulden dan in de rest van het land, “zeker problematisch omdat Leiden een studentenstad is.”
De jongerenraad in Leiden heeft hun eerste advies uitgebracht nadat deze eind vorig jaar van start is gegaan. De groep bestaat uit twee jongeren tussen de twaalf en achtien jaar oud per middelbare school in Leiden en wil hiermee belangrijke, vaak onbesproken onderwerpen voor jongeren onder de aandacht brengen. Ze kozen het volgens hen meest dringende onderwerp om mee te beginnen: financiële educatie voor jongeren. Namens de jongerenraad gaven drie leerlingen een presentatie over hun zorgen en oplossingen. Zowel de commissie als wethouder Abdelhaq Jermoumi vond het eerste advies van de raad, dat op donderdag 15 mei werd gepresenteerd, een succes.
Eén op de vijf jongeren heeft schuld
De jongerenraad wees de commissie Werk en Middelen erop dat in Nederland één op de vijf jongeren schulden heeft. Uit een brief van het college, van 2024 blijkt dat dit aantal in Leiden nog hoger ligt. Volgens de jongerenraad is dit zorgelijk, omdat er een enorm groot aantal jongeren in de stad woont. De commissie en wethouder delen deze zorgen en zijn blij dat het onder de aandacht wordt gebracht. Zij maken zich vooral druk over online gokken en het gebruik van ‘Buy Now, Pay Later’-apps. “Ik vind het echt giftig”, zegt wethouder Jermoumi. “Ik heb begrepen dat je zelfs een pizza op afbetaling kunt kopen.”
Sociale media
De jongerenraad bood ook oplossingen voor deze problemen. Hun eerste advies was om te kijken naar het verbeteren van de sociale media, door spotjes te maken over financiën die direct gericht zijn op jongeren. Ze adviseren ook om uit te breiden naar kanalen buiten Instagram, waaronder TikTok. De wethouder reageerde positief op dit voorstel en gaf aan dat de animatiefilmpjes die al bestaan over dit onderwerp ook gedeeld zullen worden via de eigen kanalen van de gemeente. Daarnaast zullen partners zoals Stichting Shout! en SOL gevraagd worden de filmpjes te delen via hun netwerken, ook op platforms zoals Snapchat. TikTok wordt echter niet ingezet, vanwege privacyredenen en de richtlijnen van de Rijksoverheid, iets wat de jongerenraad begrijpelijk vindt.
Website
Een ander advies had betrekking op het verbeteren van de gemeentelijke website van Leiden, zodat deze beter aansluit op jongeren. Bijvoorbeeld door een jongerensectie aan te maken of zelfs een aparte jongerenwebsite te ontwikkelen. Op dit moment is er weinig informatie specifiek voor jongeren te vinden: “Je moet heel diep graven om iets voor jongeren te vinden.” De gemeente is momenteel bezig met het vernieuwen van de website, en de wethouder heeft ingestemd met het onderzoeken van de kosten voor zo’n uitbreiding.
Flyers
De wethouder stemde ook in met het verspreiden van flyers voor 16-jarigen, waarin meer informatie wordt gegeven over toekomstige financiële verantwoordelijkheden. Nu bestaat er wel al een vergelijkbare flyer voor 18-jarigen, maar het zou volgens de jongerenraad een echte meerwaarde hebben om jongeren hier al eerder over te informeren. De wethouder heeft dan ook ingestemd met de komst van deze flyers.
Verslaggever Vera Warmenhoven spreekt met jongeren-raadslid Joep Low over hun eerste advies en bespreekt ook het advies voor meer gastlessen.
Economie Leiden Nieuws Onderwijs Politiek
Telefoon Redactie
071 - 5425160