De gemeente Leiden vindt het belangrijk dat iedereen in de stad zich veilig voelt. Om hieraan bij te dragen wordt deze week de campagne ‘Ben je oke?’ gehouden in Leiden. Door het gesprek aan te gaan moet straatintimidatie worden tegengaan.
“Straatintimatie gaat over aanraken, naroepen of sissen. Dat komt in Leiden geregeld voor, weten we uit de resultaten van de Veiligheidsmonitor. Maar helaas moeten we constateren dat er toch weinig meldingen hierover bij ons binnenkomen”, legt wethouder Abdelhaq Jermoumi uit.
Bushalte
Vooral in en rond de horecagelegenheden en bij OV punten, op stations en de bushalte voelt lang niet iedere Leidenaar zich veilig. “Dit is een groot probleem waar we aandacht voor moeten blijven houden. Zo’n 46 procent, bijna de helft, van de Leidenaren, waarvan ruim 70 procent van de jonge vrouwen in Leiden, maakt dit mee. Daarom is deze campagne zo belangrijk”, weet Jermoumi.
Leiden zet vooral in op de bewustwording. “Meldt dat dit gebeurt, dan kunnen we met de boa’s extra inzetten en studentenverenigingen en horeca extra trainen. En tegelijkertijd roepen we ook omstanders op om bewust te zijn dat ook zij een grote rol kunnen spelen in het voorkomen van intimidatie of achteraf opvangen van slachtoffers.”
Markt
Donderdag stonden het college, organisatie BO Diversity, boa’s en de politie bij museum Volkenkunde. Zaterdag op de markt in het centrum van Leiden. Ze gaan het actief het gesprek aan met Leidenaren om te werken aan de bewustwording.
Later dit jaar wordt er weer een veiligheidsmonitor opgesteld. Leiden hoopt dan een verbetering in het gevoel van veiligheid bij inwoners te zien.
Leiden Maatschappij PolitiekTelefoon Redactie
071 - 5425160