Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Verdeelde meningen over alcoholverbod winkels tijdens Leidens Ontzet

Verschillende partijen in de Leidse gemeenteraad uitten zorgen over het voorgenomen alcoholverbod tijdens de aankomende viering van Leidens Ontzet. Supermarkten en detailhandel zouden vanaf de middag van 2 oktober geen alcohol meer mogen verkopen. Er wordt gevreesd dat winkelpersoneel hierdoor in gevaar komt, of dat mensen juist meer alcohol van tevoren zullen inslaan.

Eind vorig jaar maakte de gemeente bekend een alcoholverkoopverbod te willen invoeren voor supermarkten en detailhandel in de binnenstad. Het college stelt voor om dit verbod te laten gelden van 2 oktober 12.00 uur tot en met 4 oktober 6.00 uur. Burgemeester Peter Heijkoop licht toe dat het verbod bedoeld is om de veiligheid in de stad te waarborgen en het aantal ziekenhuisopnames tijdens Leidens Ontzet terug te dringen. Ook zou het moeten bijdragen aan minder zwerfafval. Mark Newsom van de PvdA is positief: “Vorig jaar struikelde ik samen met mijn zoontje op de Garenmarkt over lege en platgetrapte bierblikken.”

Tijdens de commissievergadering van 22 mei spraken verschillende partijen, waaronder de grootste partij GroenLinks, hun steun uit voor het voorstel. Andere partijen waren echter kritischer en zagen nog verbeterpunten.

Tijden
Zo stelde D66 dat het verbod te ingrijpend is om al vanaf 12.00 uur ’s middags op 2 oktober te laten ingaan. Volgens de partij zou een latere ingangstijd, bijvoorbeeld vlak voor de Taptoe, effectiever zijn, omdat het verbod bedoeld is om impulsaankopen van alcohol tegen te gaan. Ook overdag op drie oktober zou het verbod overbodig zijn.

Veiligheid
Er zijn zorgen geuit over de veiligheid van supermarktpersoneel. Eerder werd al gewaarschuwd dat het risico op agressie richting personeel toeneemt door het verbod. Partijen als PS en CDA delen deze zorg. Partij Sleutelstad stelde zelfs voor om detailhandel eerder te sluiten vanwege de veiligheid. De zorgen worden versterkt door het capaciteitsgebrek bij de politie, waardoor supermarkten mogelijk zelf voor extra beveiliging moeten zorgen.

De PvdA wijst er echter op dat het verbod de veiligheid van horecapersoneel juist kan verbeteren. Het voorkomt volgens hen dat bezoekers eigen alcohol meenemen naar terrassen, wat de kans op agressie richting horecamedewerkers zou verkleinen.

Nulmeting
Fractie De Groot benadrukte samen met onder andere Studenten voor Leiden het belang van een nulmeting vooraf. Fractievoorzitter Elianne Wijnands stelde: “Als we dit gaan doen, zeg ik: laten we eerst dit jaar een nulmeting uitvoeren, en volgend jaar een pilot draaien. Dan kunnen we het effect daadwerkelijk meten.” Momenteel zijn er nog geen onafhankelijke cijfers beschikbaar waarmee de resultaten van het alcoholverbod kunnen worden vergeleken. Daardoor is het volgens de partijen onduidelijk wanneer de pilot als succesvol beschouwd kan worden.

Dit punt is extra relevant, omdat het college heeft aangegeven dat bij positieve effecten uitbreiding naar andere evenementen zoals Koningsdag en de Lakenfeesten mogelijk is. Als de maatregel echter niet blijkt bij te dragen aan het oplossen van de problematiek, zal heroverweging nodig zijn.

Tegenstanders
De partij Studenten voor Leiden heeft aangegeven het voorstel helemaal niet te steunen. De partij vindt dat de pilot zich onterecht op jongeren richt, en dan met name op meisjes tussen de 14 en 16 jaar. Volgens hen zal het verbod weinig effect hebben op deze doelgroep, omdat zij toch al geen alcohol kunnen kopen in winkels en via andere wegen aan drank komen.

Tijdens de gemeenteraad vergadering van 27 mei zullen partijen stemmen op het voorstel en verschillende aanpassingen inbrengen.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×