De gemeenteraad heeft, op initiatief van de VVD Zoeterwoude en met raadsbrede steun, besloten om het investeringsvoorstel voor groot onderhoud van het gemeentehuis van 1,75 miljoen aan te passen. De raad heeft nog teveel vragen en geeft aan het budget nu nog niet beschikbaar te willen stellen. De noodzakelijke aanpak van de brandveiligheid in het gebouw is wel goedgekeurd.
“Het gemeentehuis van Zoeterwoude heeft groot onderhoud nodig om een gezonde en veilige plek te zijn voor de medewerkers en de bezoekers van het gebouw. Het binnenklimaat voldoet niet en er is sprake van onvoldoende ventilatie en tocht”, zegt Kitty de Lange, fractievoorzitter van VVD Zoeterwoude.
Warmtepomp
De liberalen vinden, net als de andere partijen in de raad, dat het belangrijk is dat iedereen prettig en gezond kan werken in het gemeentehuis. “Maar we hebben in het verleden al eens een miljoen euro uitgegeven aan een warmtepomp die later niet voldoende bleek te werken. Die situatie willen we voorkomen. We hebben nog veel aanvullende vragen en willen dat er meer onderzoek wordt gedaan”, legt De Lange uit.
Kacheltjes
De warmtepomp werd in 2018 triomfantelijk in gebruik genomen. Toenmalig burgemeester Liesbeth Bloemen en wethouder Kees den Ouden (Progressief Zoeterwoude) draaiden symbolisch de gaskraan voor het gemeentehuis dicht waarmee duidelijk werd gemaakt dat het pand volledig ‘van gas los’ was. “Helaas blijkt de pomp niet toereikend. In de zomer is het hier warm en in de winter zetten medewerkers elektrische kacheltjes op hun kantoor om het een beetje warm te krijgen”, deelde burgemeester Fred van Trigt eerder met de leden gemeenteraad.
Dat de plaatsing van de dure pomp niet zonder gedegen vooronderzocht gegaan zal zijn, daar is iedereen het wel over eens. “Maar dat is destijds niet goed vastgelegd, en gegevens over de toenmalige keuzes en technische uitgangspunten ontbreken. Dit maakt het lastig om te leren van eerdere fouten of ze te corrigeren”, weet De Lange. Van Trigt bevestigt dit. “We hebben gezocht, maar die stukken zijn niet terug te vinden”, bekent hij.
Rouwfase
De fractievoorzitters in de gemeenteraad vinden dat het college ‘veel te laat’ met de dure verbouwing op de proppen kwam. “We weten dit net. We schrokken van het bedrag en zijn nu nog in een rouwfase. Dat betekent niet dat we het niet belangrijk vinden, maar het kost tijd om dit te verwerken”, zegt De Lange.
Burgemeester Fred van Trigt bestrijdt dit. “Deze plannen kwamen helemaal niet laat, daar verschil ik echt over van mening. Al in oktober vorig jaar is al gesproken over deze constateringen. Er zijn daarna verschillende overleggen hierover geweest en bovendien heeft de raad zes, zeven stukken gekregen waarin, in mijn ogen – als oud-raadslid – voldoende informatie stond. Dus ik ben van mening dat ze al geruime tijd op de hoogte zijn”, zegt hij enigszins gepikeerd.
Langer in de kou
Van Trigt baalt dat het werkklimaat nog niet opgepakt kan worden. “Dat kan zomaar 1,5 jaar langer duren. Dat betekent dat onze medewerkers nog één tot twee winters hier in de kou zitten. Dat vind ik jammer, maar de gemeenteraad gaat uiteindelijk over het geld. Als ze vinden dat ze dat nog niet beschikbaar kunnen stellen omdat er meer onderzoek gedaan moet worden, dan hebben we ons daarbij neer te leggen”, vertelt hij.
“Ook de gemeenteraad wil een gezonde werkomgeving, maar dan wel zo dat er zorgvuldige en toekomstbestendige keuzes zijn gemaakt. Daarom wilde we het opsplitsen. Direct investeren in brandveiligheid, en de overige investeringen pas doen zodra het totaalplaatje klopt.”
In 2018 draaiden wethouder Kees den Ouden en burgemeester Liesbeth Bloemen feestelijk de gaskraan dicht. (Foto: Gemeente Zoeterwoude)
Telefoon Redactie
071 - 5425160