Wie afgelopen weekend de Leidse Pieters- en Academiewijk bezocht, waande zich even in de zeventiende eeuw. Terug naar de tijd dat Rembrandt zelf als jongen en jongeman in de oude stad rondzwierf, naar school ging en de beginselen van het schildersambacht leerde.
De route begint bij molen de Put, met een kunstmarkt. De molen is een replica van een standaardmolen, niet ver van het ouderlijk huis van Rembrandt. De originele molen moet Rembrandt gebouwd zien worden. De vader van Rembrandt, was zelf ook molenaar, aan de andere kant van de Rijn. Van het ouderlijk huis en de molen van de familie van Rijn is niets meer over. Zou de jonge Rembrandt nog de weg in Leiden weten te vinden? In ieder geval wist het publiek dit evenement wel te vinden, zij waren in grote getale naar die festival gekomen.
Al maanden is er naar toe gewerkt om dit grote theaterstuk een succes te laten worden. Voor dit evenement zijn meer dan vierhonderdvijftig enthousiaste vrijwilligers samengebracht. Ze bundelen hun krachten in uiteenlopende teams: sommige naaien historische kleding – De Leidsche Kleermaeckers -, anderen bouwen decors en rekwisieten, en weer anderen schrijven, regisseren en repeteren de toneelstukken. Het mooie is dat álle betrokkenen dit op vrijwillige basis doen – met hart en ziel om de stad en haar beroemdste zoon eer aan te doen. Zo brengen zij tijdens de Leidse Rembrandt Dagen jaarlijks een warme hommage aan hun stadsgenoot, met passie en trots.
Telefoon Redactie
071 - 5425160