Het Leids Universiteit Medisch Centrum (LUMC) in Leiden. (Foto: Robbert Beurse)

CDA Leiden kritisch over Russische banden LUMC

Het CDA Leiden is kritisch over de banden die het LUMC heeft met de Russische Militaire Medische Academie. Naar aanleiding van een publicatie van het Leidsch Dagblad en Follow the Money stelt de fractievoorzitter Sebastiaan van der Veer partij een serie vragen aan het Leidse college.

Follow the Money bericht dat de academie onder het Russische Ministerie van Defensie valt en dat er medisch militair personeel wordt opgeleid en voorbereid op oorlogssituaties. In het onderzoek van Follow the Money blijkt ook de Sobtsjak stichting betrokken.

Sanctielijst
De oprichtster van de stichting, Lyudmila Narusova, staat op de sanctielijst vanwege haar persoonlijke banden met president Poetin en haar betrokkenheid bij de oorlog als lid van het Russische parlement. Na de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022 heeft de minister van OCW onderwijs- en kennisinstellingen opgeroepen alle formele en institutionele samenwerkingen met onderwijs- en kennisinstellingen in Rusland en Belarus te bevriezen.

Kennisveiligheid
Van der Veer wil onder andere van het college weten wat zij, in het licht van de voortdurende Russische oorlog in Oekraïne, vinden van de beslissing van het LUMC om de banden met de Russische Militaire Medische Academie in Sint-Petersburg niet te verbreken. Ook wil hij weten wat ze van de samenwerking vinden, kijkend naar cybersecurity en kennisveiligheid, wat ze van de oprichtster vinden en of het LUMC meer van dit soort samenwerkingsverbanden heeft.

Als het aan de Christendemocraten ligt dringt de gemeente er op aan dat het LUMC de banden met Russische onderwijs- en kennisinstellingen te verbreekt.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×