De Kortebaandraverij is inmiddels niet meer weg te denken uit Voorschoten. (Video: Brigit Disseldorp)

Honderd jaar kortebaandraverij: 'De liefde voor paarden is zo ingeworteld'

De kortebaandraverij in Voorschoten viert aankomend weekend haar jubileum. Het evenement bestaat honderd jaar. Daar bovenop draven de paarden dit jaar in Voorschoten voor het Nederlands Kampioenschap Kortebaan. Het belooft dus een editie te worden voor in de geschiedenisboeken.

Organisator Jan Verschoor blikt terug op honderd jaar kortebaandraverij Voorschoten. Als meest merkwaardige moment verwijst hij naar de negentigste editie. Wegens het slechte weer werd de wedstrijd afgelast, terwijl ook toen het Nederlands Kampioenschap in Voorschoten plaats had moeten vinden. “Dat is natuurlijk heel pijnlijk voor enerzijds de mensen die allemaal gekomen zijn, anderzijds ook voor de eigenaren en pikeurs van paarden”, zegt Verschoor.

Tentoonstelling Museum Voorschoten
In Museum Voorschoten staat een vitrine met verschillende stukken uit de geschiedenis van de kortebaandraverij. Op de bovenste plank een beeldje voor de winnaar van 1996: een Voorschotenaar. “En dat gebeurd niet vaak. Onder het beeldje staat misschien wel het belangrijkste stuk uit de collectie: een boekje met notulen van de oprichtingsvergadering.” Op de eerste pagina valt ‘Oprichtingsvergadering eener harddraverij vereeniging in Voorschoten’ te lezen.

De kortebaandraverij is inmiddels niet meer weg te denken uit Voorschoten. “Die liefde voor paarden is zo ingeworteld”, vertelt Verschoor. “Dat is niet gek als je bedenkt dat de Voorschotense Paardenmarkt al achthonderd jaar oud is, met dus nu al een eeuw lang de kortebaandraverij.”

Advertentie

Cultuur Voorschoten


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×