De EL CID startte vorige week op de Lammermarkt in Leiden. (Foto: Brigit Disseldorp)

GroenLinks kritisch over deelname radicaal-rechts aan EL CID

GroenLinks Leiden raadslid Ahmet Kargin heeft een kritische brief aan het Leidse college gestuurd over de deelname van radicaal-rechtse Groot-Nederlandse Studentenvereniging (GNSV) aan introductieweek EL CID. De vereniging stond vorige week met een kraampje op de informatiemarkt, tussen de andere politiek inhoudelijkere verenigingen. GroenLinks spreekt van een ‘extreemrechtse groepering’ en stelt dat de deelname aan de EL CID voor een onveilige en minder inclusieve sfeer heeft gezorgd.

In de brief benoemt Kargin dat de GNSV borrels organiseert met ‘Boer Lives Matter’ als thema, en apartheidsstaat voorvechters zoals Herman Coster verheerlijkt. “Op de eigen sociale media van de GNSV is veelvuldig de Prinsenvlag te vinden, een ‘Groot-Nederlands Jongerencongres’ met daarbij o.a. de (volgens de AIVD) extreemrechtse Geuzenbond aanwezig, en zijn ook lezingen te vinden die worden gegeven door prominente radicaal-rechtse sprekers zoals Edwin Truyens”, schrijft Kargin.

Rechtsextremisme
Volgens Willem Wagenaar, onderzoeker naar rechts-extremisme bij de Anne Frank Stichting, is de GNSV extreemrechts te noemen. In 2022 waarschuwde de AIVD voor de opkomst van rechts-extremisme. “Waarbij deze groepen ook bewuster zijn van de beeldvorming en ‘netter’ proberen over te komen, maar het gevaar richting migranten, Joden, en LHBTIQA+ gemeenschap niet kleiner wordt”, aldus het raadslid.

Weigeren
Voor GroenLinks is er in Leiden geen plek voor rechts-extremisme. “En al helemaal niet bij een introweek voor nieuwe studenten.” De organisatie van de EL CID stelt zelf ook dat zij een veilige en inclusieve sfeer nastreven, maar geven in een eerste reactie aan dat zij samen met de Universiteit geen redenen zagen om de groep een stand te weigeren.

De partij van Kargin wil onder andere van het stadsbestuur weten of zij van de deelname van GNSV wisten, en of ze op de hoogte zijn van de rechts-extreme banden van de partij. Ook roept GroenLinks het college op om de kwestie te bespreken met de organisatie van EL CID en het universiteitsbestuur.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×