Leidse onderzoekers hebben een nieuw model ontwikkeld om immunotherapie tegen kanker te verbeteren. Met een 3D-printer creëren ze mini-tumoren in een omgeving die lijkt op menselijk weefsel. Ook ontwikkelden ze een manier om in real-time te volgen wat er tijdens tests in deze mini-tumoren gebeurt.
Het testen van nieuwe immunotherapie gebeurde tot nu toe door tumorcellen, T-cellen en soms antilichamen bij elkaar in een kweekschaaltje te stoppen en gezamenlijk op te kweken. Onderzoekers observeren dan hoe de cellen op elkaar reageren, en of de T-cellen in staat zijn om de tumorcellen te doden.
Uitdaging
“Helaas werkt dit in het menselijk lichaam net anders”, legt hoogleraar Cancer Drug Target Discovery Erik Danen uit. “In het kweekschaaltje groeien de T-cellen tussen de tumorcellen en kunnen daardoor direct beginnen die te doden. In werkelijkheid is dat veel complexer; T-cellen moeten eerst hun weg vinden naar de tumor. Dat vormt een extra uitdaging.”
Model
De onderzoekers ontwierpen een realistischer model, met mini-tumoren in een gel van collageen. Liao: “Deze gel lijkt op weefsel in het menselijk lichaam. We gebruiken een 3D-bioprinter met een speciale naald waarin we de tumorcellen stoppen. Deze naald injecteert de tumorcellen vervolgens in de gel, en maakt zo kleine, driedimensionale tumoren. Deze groeien in de gel en lijken sterk op echte tumoren in het lichaam. Vervolgens voegen we T-cellen toe die hun weg naar de tumor moeten vinden. We kunnen er snel en op grote schaal T-cellen en antilichamen mee testen.”
Daarnaast ontwikkelden de onderzoekers een systeem om deze mini-tumoren in real-time met geautomatiseerde microscopen te volgen en analyseren. Zo kunnen ze precies zien wat er in en rondom de tumor en immuuncellen gebeurt. Danen: “We zien niet alleen of en hoe de verbeterde T-cellen en antilichamen werken, maar leren ook welke verdedigingsstrategieën de tumorcellen inzetten.”
Leiden Maatschappij OnderwijsTelefoon Redactie
071 - 5425160