Peter van der Velden was een van de Geuzen. (Foto: Robbert Beurse)

Veel burgemeesters bij traditionele start van Leidens Ontzet

Net zoals voorgaande jaren was ook dit jaar de traditionele inschrijving voor haring en wittebrood na afloop van de Geuzenintocht. Dit keer met bijzonder veel burgemeesters. Burgemeester Peter van der Velden stond, op zijn laaste werkdag, incognito op één van de boten. “Ik kom samen met de watergeuzen de stad bevrijden”, riep hij volledig in zijn rol. Ook de toekomstige burgemeester van Leiden, Peter Heijkoop, en locoburgemeester Fleur Spijker waren bij de feestelijke start van het Ontzet van de partij.

De rij voor de Waag is lang. Mensen staan te popelen om naar binnen te kunnen. “Het is geweldig om al die mensen in de rij te zien staan voor de inschrijving van haring en wittebrood”, meldt Rik Kamps, voorzitter van de 3 October Vereniging.

Mensen komen van heinde en verre om als eerste bonnen voor de haring en het wittebrood te bemachtigen. “Ik kom uit Brabant”, vertelt een mevrouw die samen met haar dochter naar Leiden is afgereisd om voor de eerste keer 3 oktober mee te maken. “Ik wilde hier al langer tijd naartoe.”

De inschrijving is hét startschot voor 3 oktober. “Het is echt een week vol feest”, vertelt loco-burgemeester Fleur Spijker. “Vroeger ging ik hier ook zelf als klein meisje met mijn familie naartoe.” Volgens Spijker wordt de 450ste viering extra leuk vanwege alle activiteiten die dit jaar georganiseerd worden.

Het begint al goed, want burgemeester Heijkoop is samen met zijn gezin aanwezig om ieder familielid in te schrijven bij de 3 October Vereniging. “3 oktober is echt het feest dat Leiden met elkaar verbindt”, aldus Heijkoop. “Voor ons gezin is het prachtig om er nu ook echt bij te horen.”

Tot en met 3 oktober zijn er verschillende activiteiten te beleven in Leiden en omgeving.

 

 

Advertentie

Cultuur


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×