Burgemeester Peter Heijkoop bekijkt de collectie. (Foto: Erfgoed Leiden)

Erfgoed Leiden maakt collectie Ramazzotti voor iedereen toegankelijk

Bij Erfgoed Leiden is dinsdag feestelijk gevierd dat de collectie ‘Ramazzotti’ vanaf nu openbaar is. Gemeentearchivaris Cor de Graaf liet de gerestaureerde ‘juweeltjes’ als eerste zien aan de nieuwe Leidse burgemeester Peter Heijkoop.

De collectie bestaat uit ongeveer zestig archiefstukken uit de periode 1572-1574, de tijd dat Leiden tot twee keer toe belegerd werd door de Spanjaarden. Van agenda’s voor de vergaderingen van stadsbestuurders, stukken over de openbare orde en de stadsverdediging, tot rekeningen voor het omsmelten van kerkzilver om er munten van te slaan.

Beleg
“Al lezend krijg je een beeld van de veelheid aan zaken waar de bestuurders en militaire leiders zich mee bezig hielden vlak voor en tijdens het beleg”, vertelt De Graaf. 
Na restauratie zijn de voorwerpen gefotografeerd of ingescand en voorzien van transcripties en samenvattingen. Die zijn te bekijken via de website van Erfgoed Leiden.

Naam
De collectie Ramazzotti heeft de bijzondere naam te danken aan de Italiaanse antiquair Giovanni Ramazzotti. Via hem kwamen de documenten in 1957 in het bezit van het Leids archief.

De scans en de webtoegankelijke samenvattingen zijn gemaakt met steun van het Theo Schelhaasfonds, beheerd door de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL).

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×