Raadszaal stadhuis Leiden (Foto: Vera Warmenhoven)

Leiden presenteert vernieuwd subsidiestelsel cultuur

Tijdens de commissievergadering Werk en Middelen heeft de gemeente Leiden donderdag het nieuwe subsidiestelsel voor cultuur gepresenteerd. Naar aanleiding van dit vernieuwde stelsel hebben fractieleden Wiegand Bruss van Studenten voor Leiden en Janssen van de VVD Leiden een tussenevaluatie van het evenementenbeleid in Leiden gevraagd.

Het oude subsidiestelsel voor cultuur is herzien vanwege signalen dat er behoefte is aan meer transparantie, flexibiliteit en doorstroom binnen het systeem. Om te onderzoeken hoe deze verbeteringen konden worden doorgevoerd, zijn enquêtes en gesprekken gehouden met betrokkenen. De resultaten hiervan zijn nu verwerkt in het nieuwe stelsel.

Meerjarenplan
Culturele organisaties en activiteiten met een meerjarenplan kunnen volgens het nieuwe plan eens in de vier jaar een subsidieaanvraag doen voor bedragen boven de 10.000 euro. Dit biedt hen meer zekerheid, waardoor zij beter kunnen bouwen op de ontvangen subsidie. Daarnaast kunnen ze aan landelijke, publieke en private fondsen laten zien dat er financiering vanuit de gemeente komt, wat hun kansen vergroot op aanvullende fondsen. De eerste ronde subsidies zal echter drie jaar duren in plaats van vier, zodat deze gelijkloopt met landelijke subsidieaanvragen.

Een ander onderdeel van het stelsel is de projectregeling. Deze regeling is bedoeld voor culturele organisaties, professionele makers, en culturele projecten of activiteiten. In tegenstelling tot de meerjarige subsidie heeft de projectsubsidie een looptijd van één jaar, met bedragen tussen de 5.000 en 35.000 euro. De bedoeling is dat deze subsidie wordt gebruikt voor specifieke projecten binnen de organisatie. Beide subsidies worden toegekend na goedkeuring door een commissie.

Daarnaast is er een regeling voor kleine projecten, gericht op bedragen tot maximaal 5.000 euro. Deze subsidie kan drie keer per jaar worden aangevraagd en wordt toegekend op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, zonder tussenkomst van een commissie.

Functies
De gemeente Leiden heeft verschillende functies binnen het nieuwe cultuurbestel vastgesteld die essentieel zijn voor een divers cultureel aanbod in de stad. Het beschikbare budget wordt verdeeld over deze functies. Eén van deze functies is het ‘vrije deel’, dat betrekking heeft op onder andere makers, dans, en festivals. Hiervoor is een budget van 550.000 euro beschikbaar gesteld. Volgens veel betrokkenen is dit bedrag echter te laag. Omdat het over een groot aantal organisaties verdeeld moet worden, blijft er voor velen te weinig over om hun voortbestaan te garanderen.

De eerste ronde van dit nieuwe systeem gaat in 2026 van kracht. In 2027 zal het beleid worden geëvalueerd en indien nodig aangepast.

Evenementenbeleid
Naar aanleiding van de presentatie en de discussie over het nieuwe subsidiestelsel voor cultuur, waaronder ook evenementen, hebben Wiegand Bruss van Studenten voor Leiden en Janssen van de VVD Leiden een tussenevaluatie van het evenementenbeleid in Leiden aangevraagd. Zij zijn in gesprek gegaan met de commissie om een aanbeveling op te stellen voor de wethouder.

Verslaggever Vera Warmenhoven in gesprek met Mitchell Wiegand Bruss over de tussenevaluatie.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×