Ashley North overhandigt de programmabegroting 2025 aan Antoine Theeuwen. (Foto: Vera Warmenhoven).

Leidse begroting 2025 aangeboden aan de gemeenteraad

De Leidse programmabegroting voor 2025-2028 is op donderdag 26 september aangeboden aan de gemeenteraad. Hierin staan de plannen voor het stadbestuur en de besteding van het geld van de gemeente. De begroting, die zo’n 741 miljoen euro is voor 2025, richt zich op belangrijke thema’s zoals woningbouw, verkeersveiligheid, bereikbaarheid en armoedebestrijding.

Wethouder van Financiën, Ashley North, heeft namens het College van burgemeester en wethouders de programmabegroting aangeboden aan plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, Antoine Theeuwen. Deze begroting bevat zowel mee- als tegenvallers voor de gemeente en zijn inwoners. Positief is dat er meer ruimte is ontstaan in de begroting. Dit komt door lagere rente en inflatie en vertraging van sommige projecten.

Tegenvallers
Een van de tegenvallers zijn de stijgende kosten voor specialistische jeugdhulp, dit komt boven op de tekorten in het sociaal domein. Verder lopen de kosten op door de aanschaf van een nieuw gemeentelijk financieel systeem en valt de uitkering die de gemeente ontvangt van de rijksoverheid tegen. Dit zorgt ervoor dat er in de begroting is besloten om te gaan bijsturen op de jeugdhulp en gelijktijdig de buffers in de begroting te verhogen.

Verkeersveiligheid
Een belangrijk onderdeel van de plannen is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Aanpassingen aan de Lammeschansweg worden dit jaar al doorgevoerd, terwijl grotere herinrichtingen voor 2027-2028 gepland staan. Ook de Stationsweg wordt aangepakt en busvrij gemaakt in dezelfde periode.

Binnenkort gaat de gemeenteraad in debat over de plannen van het college.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×