Raadhuis de Paauw in Wassenaar. (Foto: Robbert Beurse)

Wassenaar presenteert sluitende begroting 2025 in financieel zwaar weer

Het gemeentebestuur van Wassenaar heeft vandaag de Begroting 2025 gepresenteerd. Daarin wordt voor het aankomende jaar de beschikbare bijna 90 miljoen euro zorgvuldig verdeeld over essentiële voorzieningen zoals veiligheid, zorg, onderwijs, sport, infrastructuur en het beheer van de openbare ruimte en groen. Ondanks de onzekere en uitdagende financiële vooruitzichten, blijft de begroting voor 2025 sluitend. En is het gemeentebestuur van Wassenaar vastberaden om ook in de toekomst een solide financieel beleid te voeren.

Bezuinigingen
Vanaf 2026 worden gemeenten in Nederland geconfronteerd met flinke bezuinigingen vanuit het Rijk, de voornaamste bron van inkomsten voor gemeenten, waaronder Wassenaar. Dit betekent dat de gemeente de komende jaren meer taken zal moeten uitvoeren met aanzienlijk minder financiële middelen. Wethouder Financiën Laurens van Doeveren benadrukt de ernst van de situatie: “De financiële toekomst is uitdagend. Wij krijgen te maken met forse kortingen vanuit het Rijk, maar dat neemt niet weg dat wij als gemeente moeten blijven leveren waar onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties op rekenen. Wassenaar blijft vooropstaan als betrouwbare en stabiele overheid.”

De gemeentelijke begroting van 2025 wordt gepresenteerd tegen de achtergrond van deze bezuinigingen, waarbij het college in de eerder vastgestelde Kadernota 2025 al maatregelen heeft genomen om 5 miljoen euro aan besparingen en inkomstenverhogende acties door te voeren. Dit heeft de gemeenteraad goedgekeurd, waarbij het uitgangspunt is om deze maatregelen evenwichtig over de diverse groepen te verdelen en grote investeringen zorgvuldig af te wegen.

Van Doeveren licht toe: “Wij hebben bewust gekozen voor een evenwichtige aanpak om te voorkomen dat bepaalde groepen onevenredig worden getroffen door de bezuinigingen. Samen dragen we de lasten, en wij doen dat op een manier die evenwichtig is en waarbij geen enkele groep door het ijs zakt.”

Kansen
Ondanks de besparingen blijft er binnen de begroting van 2025 ruimte voor broodnodige investeringen die de leefbaarheid en vitaliteit van Wassenaar bevorderen. Zo worden projecten zoals de nieuwe sporthal ‘De Duinpan’, de vernieuwing van schoolgebouwen, het groen en de buitenruimte, nieuwe woningbouwprojecten en de ontwikkeling van de toekomstbestendige dorpskern onverminderd voortgezet. Deze investeringen zijn volgens het gemeentebestuur essentieel om Wassenaar levendig en aantrekkelijk te houden voor zowel bewoners als ondernemers.

Van Doeveren: “Het geld dat we als gemeente beheren, is een middel om onze doelen te bereiken, geen doel op zichzelf. We moeten blijven investeren in onze gemeenschap, zodat Wassenaar een plek blijft waar het prettig wonen, werken, ontspannen en ondernemen is. Denk aan voorzieningen zoals sportaccommodaties, kwalitatief onderwijs, en aantrekkelijke woonprojecten die bijdragen aan het welzijn van onze inwoners en de aantrekkelijkheid van het dorp.”

Evenwicht
Hoewel de financiële uitdagingen voor de komende jaren aanzienlijk zijn, blijft de begroting voor 2025 in evenwicht. Wassenaar rekent op een goedkeurende verklaring van de provincie en behoudt daarmee haar solide financiële positie. Mocht het Rijk echter verdere kortingen doorvoeren, dan is het mogelijk dat aanvullende maatregelen nodig zijn in de Kadernota 2026 om de begroting ook op lange termijn sluitend te houden. Het gemeentebestuur houdt de vinger aan de pols om zo tijdig en adequaat op eventuele verdere financiële tegenvallers te kunnen reageren.

Wethouder Van Doeveren besluit met een positieve noot: “Ondanks de financiële opgave waarmee we te maken hebben, blijven we ons inzetten voor een financieel gezonde gemeente. We zullen blijven investeren in Wassenaar, maar altijd binnen de kaders van een sluitende begroting. Dat is een wezenlijke randvoorwaarde voor goed bestuur.”

Advertentie

Maatschappij Politiek Wassenaar


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×