Ook de ontwikkeling van de Kruispuntkerk staat in de begroting. (Foto: Isabella Koster)

Ook Voorschoten presenteert sluitende begroting 2025-2028

Ongeveer halverwege de collegeperiode heeft het college van burgemeester en wethouders van gemeente Voorschoten een structureel sluitende begroting voor 2025-2028 gepresenteerd. Het college wil de ingezette lijn doorzetten. Speerpunten zijn betaalbare woningbouw, het Ambachts- en Baljuwhuis, de Fortgensschool en de Kruispuntkerk.

De afgelopen jaren heeft het college diverse projecten afgerond of een flinke stap verder gebracht. Denk aan het sportaccommodatiebeleid, projecten zoals herinrichting van de wijk Adegeest en de rotonde voor het gemeentehuis, de woonvisie, de ontwikkelvisie centrum en diverse woningbouwprojecten. Andere belangrijke projecten zijn deels voorbereid, zoals die van de Kruispuntkerk, het zwembad, het gemeentehuis met bibliotheek en de sporthal.

“We hebben al veel gerealiseerd en we willen daarmee in flink tempo doorgaan”, zegt wethouder Hans van der Elst. “Zo zijn er het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de ontwikkeling en versterking van onze eigen ambtelijke organisatie. Heel belangrijk voor de toekomst van Voorschoten. Maar niet alles wat we verder voor ogen hebben, kunnen we zo snel waarmaken als gewenst. Als college moeten we keuzes maken. Voor de komende jaren doen we dat in ieder geval voor een aantal speerpunten waarover nu echt besluiten moeten worden genomen. Dat zijn meer betaalbare woningbouw, de toekomst van het Ambachts- en Baljuwhuis, de nieuwe Fortgensschool en de ontwikkeling van de Kruispuntkerk tot een multicultureel centrum. Er zullen dus ook ambities zijn die we verschuiven naar de lange termijn.”

Keuzes
Dat het college keuzes moet maken komt ten eerste door de bezuinigingen van het Rijk. Vanaf 2026, het zogenaamde ravijnjaar, bezuinigt het Rijk op de vergoedingen aan gemeenten, terwijl het college wel aan alle wettelijke verplichtingen en ambities wil en moet blijven voldoen. Ten tweede is nog niet duidelijk hoe de opvang van ontheemden en de vergoedingen aan de gemeente er in de toekomst uit gaan zien. Ten derde heeft ook de gemeente te maken met krapte op de arbeidsmarkt.

Coalitieakkoord
Ook bij de noodzakelijke bezuinigingen en ombuigingen blijft het coalitieakkoord overeind. Zo maakt het college zich er sterk voor, dat Voorschoten een heerlijk en florerend woondorp blijft, met betrokken inwoners, ondernemers en verenigingen. Daarbij zullen mensen die een steuntje in de rug nodig hebben op het college kunnen blijven rekenen. Tot slot gaat het college aan de slag met oplossingen die bijdragen aan klimaatadaptatie.

Bekijk de begroting online: https://voorschoten.begroting-2025.nl.

Advertentie

Maatschappij Politiek Voorschoten


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×