Foto ter illustratie. (Foto: Quốc Hùng Hầu via Pixabay)

Wassenaar wil expats meer betrekken met 'Nota Internationals'

Het Wassenaarse college ziet graag dat er extra aandacht is voor de integratie van expats, buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland wonen, en inwoners met een internationale achtergrond. Het gemeentebestuur constateert dat deze groep inwoners maar lastig betrokken wordt bij de rest van het dorp.

Met de ‘Nota Internationals’, die dinsdagavond tijdens de raadsvergadering is besproken, wil wethouder Laurens van Doeveren juist deze groep, 39 procent van de inwoners, meer betrekken bij het vrijwilligerswerk, sport en evenementen in Wassenaar.

Verdeeld
De verschillende fracties in de raad reageren verdeeld op de nota. Iedereen is het erover eens dat Internationals, zoals de doelgroep in de nota wordt genoemd, meer betrokken kunnen worden. Maar met name de oppositiepartijen vinden dat de gemeente zich hiermee teveel richt op de ‘kennismigranten’. “Ook statushouders en gezinsmigranten zijn nieuwe Wassenaarders die we graag meer zouden betrekken”, zegt fractievoorzitter Henri van Smirren van de PvdA. “En zij zijn bovendien van plan om te blijven, in tegenstelling tot expats die na een tijd weer vertrekken”, voegt hij nog toe.

CDA gaat er in mee. D66 stelt dat dit de nota zou verwateren. “Hij is hier niet voor bedoeld”, stelt Rogier Krabbendam. Nicolas Pesman van Hart voor Wassenaar geeft aan dat zijn partij vanaf het begin tegen de nota is geweest en vreest bovendien dat de suggestie van de PvdA tot nog meer nota en kosten zal leiden. Jeroen Gankema, de fractievoorzitter van Lokaal Wassenaar!, vraagt zich hardop af waarom het nodig is om juist voor deze groep, die niet voor ‘problemen’ zorgt, juist een aparte nota te maken.

Duurzame mobiliteit
GroenLinks, PvdA, CDA en D66 dienen een amendement in om duurzame mobiliteit op te nemen in de nota. “Laten we ze bekendmaken met lokale fietswinkels, routes en lessen. Evenals ons openbaar vervoer”, legt GroenLinks fractievoorzitter Sonja Hibbert uit.

De lokale PvdA en CDA fracties dienen een motie in waarin wordt opgeroepen om niet-westerse nieuwkomers, statushouders en arbeids- en gezinsmigranten in de nota op te nemen. “Gelijke monniken, gelijke kappen”, zegt Van Smirren.

Gestemd
Er wordt over het amendement, motie en de nota gestemd. Het amendement wordt aangenomen. Democratische Liberalen Wassenaar, Hart voor Wassenaar en Lokaal Wassenaar! stemmen tegen. De nota wordt, moet toevoeging van het amendement, aangenomen. Alleen Hart voor Wassenaar en Lokaal Wassenaar! zijn tegen. Daarna wordt er nog over de ‘duurzame mobiliteitsmotie’ gestemd. Ook deze wordt aangenomen. Alleen Lokaal Wassenaar! is tegen.

Advertentie

Maatschappij Politiek Wassenaar


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×