Commissievergadering Onderwijs en Samenleving (Foto: Vera Warmenhoven)

Extra aandacht voor mentaal welzijn Leidse jongeren en kinderen

De commissie Onderwijs en Samenleving van de Leidse gemeenteraad besprak dinsdag verschillende onderwerpen die met jongeren in de Sleutelstad te maken hebben. Naast een discussie over het lerarentekort werd er grondig aandacht besteed aan het mentale welzijn van kinderen onder de 18 jaar en internationale studenten.

Politieke partij Studenten voor Leiden stelt dat de groep jongeren onder de 18 jaar geen toegankelijk en zichtbaar platform heeft om hulp te zoeken voor mentale problemen. Hoewel het platform Young in Leiden, opgericht in samenwerking met de gemeente, een poging doet om jongeren en studenten ondersteuning te bieden, uitte commissielid Claire van Megen kritiek op het gebrek aan zichtbaarheid en effectiviteit van het platform voor jongeren onder de 18 jaar. Volgens haar spreekt het platform deze doelgroep onvoldoende aan. Van Megen stelde voor om een apart onderdeel binnen de website op te zetten voor jongeren onder de 15 of 18 jaar, wat volgens haar zou bijdragen aan een betere bereikbaarheid en herkenbaarheid voor deze groep. Deze terugkoppeling neemt Van Megen mee naar haar partij, Studenten voor Leiden, om een concreet voorstel uit te werken.

Internationale studenten
Naast de aandacht voor kinderen, vroeg Studenten voor Leiden ook aandacht voor de mentale gezondheid van internationale studenten. Deze groep heeft volgens de partij te maken met andere problemen dan reguliere studenten, maar er wordt momenteel geen specifieke hulp aangeboden om hun mentale welzijn te ondersteunen. Wethouder Fleur Spijker gaf aan dit punt mee te nemen in het beleid gericht op het tegengaan van eenzaamheid en het verbeteren van mentale gezondheid, dat later dit jaar afgerond zal worden.

Lerarentekort
Een ander belangrijk onderwerp dat werd besproken, is het aanhoudende lerarentekort. Er werk opgeroepen tot meer inspanningen om mensen te motiveren om het beroep van leerkracht te kiezen. De partijen waaronder Studenten voor Leiden willen vooral de voordelen van het docentschap onder de aandacht brengen, en ziet hierbij een kans in de huidige focus op Leiden als nationale onderwijsstad. Tijdens deze periode van verhoogde aandacht voor het Leidse onderwijs wil de partij ook meer nadruk leggen op het belang van het leraarschap. Een definitief voorstel hierover wordt later door Studenten voor Leiden gepresenteerd.

Redacteur Vera Warmenhoven gaat hierover in gesprek met het nieuwe commissielid Claire van Megen van Studenten voor Leiden, om dieper in te gaan op de onderwerpen die tijdens de commissievergadering aan bod kwamen.

Advertentie

Leiden Nieuws Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×