Leiden Pride. (Foto: Rob van Dullemen)

Veel steun voor motie om LHBTIQ+ emancipatiebeleid te versterken

Er is veel steun geuit voor de motie om de doelen van het LHBTIQ+ emancipatiebeleid te versterken door middel van specifieke streefcijfers. Deze motie werd op 3 april door GroenLinks Leiden ingediend tijdens de commissievergadering van Onderwijs en Samenleving. De voorgestelde acties richten zich op drie sectoren: onderwijs, sport en ouderenzorg.

Raadslid Ivo van Spronsen bracht de motie namens GroenLinks in. Hij wees op zorgwekkende landelijke cijfers en benadrukte dat Leiden zich actief moet inzetten om het leven van de queer-gemeenschap te verbeteren. Zo gaf Van Spronsen aan dat 40% van de jongeren die op hetzelfde geslacht vallen, kampt met suïcidale gedachten, een cijfer dat ook wordt bevestigd door 113 Zelfmoordpreventie. Om deze reden dient de partij de motie in, om het welzijn van deze groep zo goed mogelijk te stimuleren.

Motie
De motie verzoekt het college om strengere en meetbare doelen op te nemen in het actieplan LHBTIQ+, specifiek gericht op het onderwijs, sportverenigingen en ouderenzorg. Zo wil GroenLinks dat alle scholen streven naar het behalen van een Gezonde School-certificaat of een vergelijkbare doorlopende leerlijn in 2030. Dit houdt in dat scholen structureel aandacht besteden aan gezonde relaties en educatie over diverse seksuele oriëntaties.

Sport
Ook op het gebied van sport vraagt de motie om meer inzet. Zo wil de partij dat in 2030 alle Leidse sportverenigingen beschikken over een gedragscode en een vertrouwenscontactpersoon. Op dit moment hebben van de 118 Leidse sportverenigingen slechts 36 een gedragscode en 32 een vertrouwenscontactpersoon. Uit onderzoek blijkt bovendien dat veel queer-sporters zich niet volledig zichzelf voelen en zich genoodzaakt zien zich meer heteronormatief te gedragen. Dit baart GroenLinks zorgen.

Ouderenzorg
In de motie wordt daarnaast gepleit voor meer aandacht voor LHBTIQ+ ouderen in de zorg. “Zij moeten niet uit angst in hun laatste levensjaren terug de kast in hoeven”, aldus Van Spronsen. Een voorbeeld om zorginstellingen inclusiever te maken is het Roze Loper-certificaat: een keurmerk dat na begeleiding aan zorgorganisaties wordt uitgereikt om te bevestigen dat zij een veilige en accepterende omgeving bieden. Op dit moment heeft geen enkele zorginstelling in Leiden zo’n actief certificaat.

Steun
Vanuit de commissie Onderwijs en Samenleving klonk brede steun voor het voorstel. Op 17 april wordt erover gestemd in de gemeenteraad, maar de kans is groot dat de motie een meerderheid behaalt. Ook de wethouder omarmde de motie en gaf aan deze mee te nemen in het actieplan.

Verslaggever Vera Warmenhoven sprak met indiener en raadslid van GroenLinks Ivo van Spronsen over de motie

Advertentie

Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×