Rens Heruer te gast bij de Centraal+ Ochtendshow. (Foto: Elmar Bus)

Rens Heruer bundelt onbekende verhalen over Leidens Ontzet

Rens Heruer is bij vele inwoners bekend door zijn werk in het Leidse onderwijs. 43 jaar lang was hij actief als docent en bestuurder. Maar hij deed meer. Zo schreef hij de tekst van het Leids Volkslied, was hij voorzitter van de historische vereniging Oud Leiden en bestuurslid en archivaris van de 3 October Vereeniging.

Dat Heruer geïnteresseerd is in de Leidse geschiedenis, nieuwsgierig is en graag verhalen vertelt, weten ook de meesten. Het is dan ook geen verrassing dat juist hij, in de aanloop naar de viering van 450 jaar Leidens Ontzet, met een bijzonder boek komt. LOF!!! heet het, en beschrijft de verhalen rondom het ontzet van de Sleutelstad die juist minder bekend zijn.

In de ochtendshow van Centraal+ vertelt hij er over. “Het verhaal van de Geuzen kennen we wel, maar er is zoveel meer. Wist je bijvoorbeeld dat er in de jaren 30 een toneelstuk over Magdalena Moons is gemaakt door de president van de rechtbank in Nederlands Indië. Het is nooit opgevoerd en niemand kan vertellen waarom de man dit stuk geschreven heeft, maar ik kwam er achter en schreef het verhaal op in mijn boek”, vertelt Heruer enthousiast.

Ook over de titel heeft de auteur goed nagedacht. “We zingen elk jaar tijdens de koraalzang ‘Lof zij den helden’, maar hoezo ‘Lof’? En wie zijn die helden? Ik ben het gaan uitzoeken en heb mijn boek LOF!!! genoemd.”

Zondag 22 september geeft Heruer een lezing over zijn boek. Om 14.00 uur in de aula van de begraafplaats Groenesteeg.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×