De raadszaal van Leiden (foto: Vera Warmenhoven)

Gemeenteraad discussieert flink over bestemmingsplan Vondel en de Zwaan

Het bestemmingsplan voor Vondel en de Zwaan is op 10 oktober besproken tijdens de gemeenteraadsvergadering van Leiden. Er werd gedebatteerd over de bouw van 576 woningen in het centrum van de stad. Na uitgebreide discussies werd er gestemd over de voorstellen.

Het woningplan Vondel en de Zwaan is een belangrijk thema binnen de gemeenteraad. Tijdens de vorige commissievergadering Stedelijke Ontwikkeling op 1 oktober werd dit project al uitgebreid besproken. Er werden zorgen geuit over de bouw van een 70 meter hoge toren, toenemende parkeerdruk in de buurt en een gebrek aan groenvoorzieningen. Naar aanleiding van deze zorgen dienden verschillende partijen moties en amendementen in.

Afkeuring
Een belangrijke motie was de motie van afkeuring, ingediend door Partij Sleutelstad. De partij uitte hiermee haar afkeuring over de manier waarop het college de participatie van omwonenden in het project had vormgegeven. Volgens Thijs Vos van Partij Sleutelstad is er onvoldoende geluisterd naar de bewoners in de omgeving van het bouwproject, ondanks eerdere toezeggingen van het college. Een van de zorgen betrof de participatie bij het besluit van de bouw van de 70 meter hoge toren en de gewenste setback van drie meter aan de kant van de Gerard Brandtstraat. Hiervoor diende de partij ook afzonderlijke moties in.

Deze moties en de motie van afkeuring kregen echter niet voldoende steun binnen de raad. Veel partijen vonden een motie van afkeuring een te zwaar middel en niet passend bij de situatie. Ook zagen zij geen noodzaak voor deze voorgestelde aanpassingen door Partij Sleutelstad binnen het plan.

Gezondheidscentrum
Een van de moties die wel brede steun kreeg, was het voorstel voor een gezondheidscentrum in het gebied van Vondel en de Zwaan. Dit centrum zou bijdragen aan het verminderen van het tekort aan huisartsen en andere gezondheidsvoorzieningen in de stad. Om het aantrekkelijk te maken voor zorgverleners, werd in de motie vastgelegd dat de huurprijs per vierkante meter voor deze voorzieningen verlaagd moet worden. Deze motie werd ingediend door Partij Sleutelstad, VVD, GroenLinks, CDA en D66, en werd uiteindelijk unaniem aangenomen. De wethouder neemt dit voorstel mee in het gesprek met de ontwikkelaar.

Informeren
Een andere motie die unaniem werd aangenomen, was het voorstel om de raad eerder te informeren na afloop van een participatieproces. Deze motie, ingediend door de Partij voor de Dieren, bepleit dat de raad een participatieverslag ontvangt kort na afloop van een participatieproces, zodat zij beter kan inspelen op de input van belanghebbenden en vooraf kan meedenken in plaats van achteraf aanpassingen te maken.

Daarnaast werden nog enkele andere moties aangenomen. Er wordt een onderzoek gestart naar de mogelijkheid om een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur in te voeren op de Vondellaan. Het bestemmingsplan voor groen krijgt een concretere invulling, waarbij is besloten dat binnen dit bestemmingsplan maximaal 35% van het gebied verhard mag worden. Hiernaast wordt er binnen het bouwplan een sportcentrum gerealiseerd. Verder krijgen ouderen die hun eengezinswoning achterlaten voorrang bij de toewijzing van appartementen in het plan. Voor deze ouderen en minder mobiele bewoners worden bovendien toegankelijke voorzieningen, zoals een buurtsupermarkt, gerealiseerd.

Al deze voorstellen worden door de wethouder meegenomen in de verdere uitwerking van het bouwplan Vondel en de Zwaan.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×